ГоловнаСвіт

У США випробували першу крилату ракету середньої дальності після виходу з ДРСМД

Випробування пройшли в Каліфорнії 18 серпня.

У США випробували першу крилату ракету середньої дальності після виходу з ДРСМД
Фото: defense.gov

США провели випробування крилатої ракети наземного базування з досяжності більш як 500 км вперше після припинення ракетного договору між Росією і США.

Випробування відбулися 18 серпня на острові Сант-Ніколас в штаті Каліфорнія, повідомляє пресслужба міністерства оборони США.

"Випробувана ракета чітко уразила ціль, пролетівши понад 500 кілометрів", - йдеться в заяві відомства.

Відзначається, що Пентагон буде використовувати зібрану інформацію в процесі створення ракет середньої дальності.

Випробування відбулися менш ніж через три тижні після виходу США з Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД) - угоди, яка забороняла подібні випробування.

Нагадаємо, договір між США і Росією про ліквідацію ракет середньої і малої дальності офіційно завершився 2 серпня. Сполучені Штати покладають відповідальність за припинення дії договору на Россі. У свою чергу, МЗС РФ заявило, що угода перестала діяти "за ініціативою американської сторони".

У Вашингтоні і НАТО вважають, що Москва порушила угоду створенням ракети 9М729 (SSC-8 за класифікацією альянсу), здатної пролетіти понад 500 кілометрів. У Москві визнають наявність ракети, але стверджують, що вона не порушує договір.

Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності був підписаний в 1987 році генеральним секретарем ЦК КПРС Михайлом Горбачовим і президентом США Рональдом Рейганом. Ракети середньої і меншої дальності становлять найбільшу загрозу для світу, оскільки здатні досягти мети протягом декількох хвилин і не залишають супротивникові шансів підготуватися до удару і відобразити його.

Після припинення дії ДРСМД США почали розробку нових ракетних систем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram