ГоловнаСвіт

Семеро колишніх глав МВС Естонії закликали нинішнього міністра подати у відставку

Таке рішення пов'язане зі скандалом навколо звільнення керівника департаменту поліції та прикордонної охорони.

Семеро колишніх глав МВС Естонії закликали нинішнього міністра подати у відставку
Фото: Toomas Huik/postimees.ee

Семеро колишніх міністрів внутрішніх справ Естонії звернулися до нинішнього глави МВС, лідера Консервативної народної партії Марту Хельме із закликом подати у відставку у зв'язку зі скандалом навколо керівника департаменту поліції та прикордонної охорони Ельмара Вахера.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

У суботу правління найбільшої в країні опозиційної Партії реформ прийняло рішення ініціювати скликання позачергового засідання парламенту, на якому збираються висловити недовіру прем'єру країни Юрі Ратасу. Цьому рішенню передував скандал навколо глави департаменту поліції і прикордонної охорони Вахера, коли міністр фінансів Хельме, що заміщав минулого тижня свого батька, главу МВС, спробував відправити Вахера у відставку.

"Ми звертаємося до вас, оскільки турбуємося за Естонію. Дії і заяви останніх днів вас і вашого сина й однопартійця, міністра фінансів Мартіна Хельма, завдають шкоди репутації та безпеці Естонії. Ви перейшли червону лінію в Естонії", - йдеться у зверненні, розісланому ЗМІ.

Ексміністри наголошують, що в Естонії "неприйнятні методи німецьких чи радянських слідчих органів 1930-х років". Вони заявили, що Хельме-молодший підготував у письмовій формі заяву про відставку Вахера й інші документи за підписом канцлера МВС Лаурі Лунга. Однак, останній запевняє, що ніхто з ним на цю тему не розмовляв.

"Такі дії характерні для репресивної влади, якій немає місця в Естонії. На жаль, ви також не засудили цієї поведінки. Навпаки, ви стали її виправдовувати й захищати. В Естонії немає місця звільненню чиновників у інтересах партійної політики", - наголосили колишні міністри.

На їхню думку, добровільний відхід глави МВС у відставку "стане чітким сигналом, що його поведінка не стала новою нормою в Естонії".

Нагадаємо, у квітні естонський міністр зовнішньої торгівлі та інформаційних технологій Марті Кузик пішов у відставку через чутки про те, що він бив дружину.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram