ГоловнаСвіт

Меркель звинуватила Росію у знищенні ракетного договору

Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності між США і РФ втратив чинність 2 серпня.

Меркель звинуватила Росію у знищенні ракетного договору
Ангела Меркель
Фото: EPA/UPG

Федеральний канцлер Німеччини Анґела Меркель звинуватила Росію в тому, що вона доказово порушила умови Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності і таким чином дала привід для розірвання угоди.

Про це голова німецького уряду заявила в середу, 14 серпня, на спільній пресконференції з президентом Литви Гітанасом Науседою в Берліні, передає DW.

Зі знищенням ДРСМД "була втрачена частина системи обмежень озброєнь в Європі й у всьому світі", - наводить слова Меркель її пресслужба.

У зв'язку з цим, зазначила федеральний канцлер, Німеччина разом із партнерами в найближчі роки докладе зусиль до нового обмеження озброєнь. При цьому, підкреслила Меркель, НАТО знайде спільну відповідь на цю ситуацію, про що неодноразово говорив генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг.

"Німеччина - частина НАТО і буде поводитися як партнер по НАТО", - заявила голова уряду.

Нагадаємо, 2 серпня офіційно завершився договір між США і Росією про ліквідацію ракет середньої і малої дальності. Сполучені Штати покладають відповідальність за припинення дії договору на Росію. МЗС РФ, своєю чергою, заявило, що угода перестала діяти "за ініціативою американської сторони".

У Вашингтоні і НАТО вважають, що Москва порушила угоду створенням ракети 9М729 (SSC-8 за класифікацією альянсу), здатної пролетіти понад 500 кілометрів. У Москві визнають наявність ракети, але стверджують, що вона не порушує договір.

Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності було підписано в 1987 році генеральним секретарем ЦК КПРС Михайлом Горбачовим і президентом США Рональдом Рейганом. Ракети середньої і малої дальності становлять найбільшу загрозу, оскільки здатні сягнути цілі за декілька хвилин і не залишають супротивникові шансів підготуватися до удару та відбити його.

Після припинення дії ДРСМД США почали розробку нових ракетних систем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram