ГоловнаСвіт

В Аргентині після президентських праймериз рекордно обвалилися всі фондові ринки

Національна валюта песо впала на 30%, обновивши черговий історичний мінімум

В Аргентині після президентських праймериз рекордно обвалилися всі фондові ринки
Фото: TravelAsk

На фондових ринках Аргентини стався найсильніший обвал в історії. Такою була реакція ринку на підсумки праймериз, де перемогу здобув опозиційний кандидат у президенти Альберто Фернандес.

Про це повідомляє Business information network.

Самі вибори заплановані на 27 жовтня. Однак, зазначає видання, якщо в суспільстві збережуться такі настрої, чинний президент Маурісіо Макрі може втратити владу.

Як підсумок, фондовий індекс MERVAL у доларовому вираженні втратив 48%. У місцевій валюті він обвалився на 12%, що стало найсильнішим падінням з 2008 року.

Національна валюта песо впала на 30%, обновивши черговий історичний мінімум. Центральний банк країни спробував зупинити паніку на ринках, підвищивши ключову ставку відразу на 10 процентних пунктів - до 74%.

Аналітики зазначають, що учасники торгів починають закладати в ціни сценарій дефолту. Вартість страховки від дефолту п'ятирічних облігацій різко зросла і відображає 72% ймовірність настання такої події - це приблизно на 50% вище, ніж у п'ятницю.

Нагадаємо, Аргентина вже дуже давно перебуває в скрутній фінансовій ситуації. Новий уряд Аргентини успадкував від попереднього високий дефіцит бюджету і великий держборг. Протягом останніх 14 років Аргентина постійно перебувала в стані дефолту з тих чи інших боргових зобов'язань. Їй двічі знадобилася реструктуризація боргу - у 2005 році за президента Нестора Кіршнера і у 2010 році, коли країну очолила його дружина Крістіна Фернандес де Кіршнер.

Загалом країна пережила вісім дефолтів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram