ГоловнаСвіт

Американець прийшов до супермаркету з гвинтівкою, щоб перевірити дотримання права на носіння зброї

Йому тепер може загрожувати чотири роки за ґратами.

Американець прийшов до супермаркету з гвинтівкою, щоб перевірити дотримання права на носіння зброї
Фото: Greene County Sheriff's Office

А20-річний житель міста Спрінгфілд у Міссурі прийшов до супермаркету з гвинтівкою, щоб провести "соціальний експеримент" і перевірити дотримання права на носіння зброї.

Як повідомляє The New York Times, чоловік на ім'я Дмитро Андрейченко 8 серпня з'явився у місцевий супермаркет Walmart, одягнений у бронежилет, з гвинтівкою і сотнею набоїв до неї. Усе це він знімав на мобільний телефон.

Чоловік здався без опору, після того як інший покупець направив на нього свою зброю. Під час затримання Андрейченко заявив, що він хотів перевірити, як дотримуватимуться Другої поправки до Конституції США, яка захищає право громадян на володіння зброєю.

Чоловік зізнався, що заздалегідь повідомив про свої плани дружину і сестру, якій навіть пропонував знімати те, що відбувається, на відео. Вона відмовилася. Дружина затриманого під час допиту сказала, що попереджала його про те, що це дурна затія.

Затримання Андрейченка сталося менше ніж через тиждень після того, як у супермаркеті Walmart у штаті Техас чоловік з автоматичною зброєю застрелив 22 осіб.

Прокурор округу Грін, де розташований Спрінгфілд, заявив, що "Міссурі захищає право громадян на носіння вогнепальної зброї, але це право не стосується нерозсудливих і злочинних вчинків, які наражають на небезпеку інших громадян".

Він нагадав, що ще у 1919 році суддя Олівер Венделл Холмс вирішив, що жоден, навіть найсуворіший закон, що захищає свободу слова, не захистить людину, яка умисно крикне «пожежа!» у переповненому театрі і спровокує цим паніку.

Зараз Андрейченка, чиє громадянство і походження не уточнюється, взято під варту.

Йому інкримінують терористичну загрозу другого ступеня. Чоловікові загрожує до чотирьох років позбавлення волі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram