ГоловнаСвіт

США призупинили виплати фінансової допомоги за кордон на час перевірки

Білий дім перевірить використання федеральних грошей на 10 міжнародних програм.

США призупинили виплати фінансової допомоги за кордон на час перевірки
Фото: EPA/UPG

Адміністрація Дональда Трампа наказала двом федеральним відомствам - Держдепартаменту і Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) - тимчасово припинити перерахування фінансової допомоги за кордон на час перевірки діяльності обох відомств. Про це повідомляє The New York Times.

Розпорядження з'явилося в попередні вихідні. Адміністративно-бюджетне управління вимагає від Держдепартаменту і USAID прозвітувати про фінансову діяльність за 10 напрямками, робота на яких слід припинити. Тон заяв свідчить про те, що ці виплати можуть припинити взагалі.

Під перевіркою опинилися кошти 2018/19 фінансових років. Якщо вони не будуть витрачені до 30 вересня, їх доведеться повернути у федеральний бюджет.

Рішення викликало бурхливу реакцію в політичному середовищі, оскільки Конгрес зараз "на канікулах" до 9 вересня і не зможе скасувати чи зупинити рішення Білого дому. Прессекретар бюджетного управління Рейчел Семмель сказала, що федеральні агентства відповідальні за правильне використання грошей, наданих Конгресом.

"З метою забезпечення підзвітності адміністрація запросила поточний стан декількох рахунків іноземної допомоги, щоб визначити обсяг фінансування, який є обов'язковим", - сказала Семмель. Рішень про перенаправлення грошей наразі немає.

Нагадаємо, адміністрація Трампа вже кілька разів пропонувала радикально скоротити іноземну допомогу в усіх своїх бюджетних пропозиціях, але Конгрес щоразу відхиляв ці кроки. Йдеться про припинення підтримки в питаннях охорони здоров'я, освіти, соціальної допомоги і миротворчості, у тому числі про допомогу біженцям Палестини і трьох країн Центральної Америки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram