ГоловнаСвіт

Президент Киргизстану скликав екстрене засідання Ради нацбезпеки через справу Атамбаєва

Попередній президент країни не з'являвся на допити, його будинок напередодні штурмував спецназ.

Президент Киргизстану скликав екстрене засідання Ради нацбезпеки через справу Атамбаєва
Сооронбай Жээнбеков

Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков скликав екстрене засідання Ради безпеки через ситуацію з затриманням колишнього президента країни Алмазбека Атамбаєва. Про це повідомляє пресслужба президента.

Для вирішення ситуації Жеенбеков перервав свою відпустку і повернувся до Бішкеку. Під час засідання голова держави зазначив, що Атамбаєв "грубо зневажив Конституцію і закони Киргизької Республіки, надавши жорсткий збройний опір проведенню слідчих заходів у рамках закону".

Жеенбеков звернувся до членів Ради безпеки, наголосивши на необхідності виконання всіх заходів щодо збереження законності, миру і безпеки в країні, в зв'язку з чим необхідно вжити невідкладних заходів. Повідомляють, що за підсумками засідання "було прийнято відповідне рішення".

Після штурму будинку Атамбаєва всередині приміщення залишилися 6 співробітників спецназу: їх усю ніч протримали в заручниках прихильники Атамбаєва. Прихильники колишнього голови держави з числа місцевих жителів категорично відмовилися відпускати спецназівців до виконання своїх вимог: підключити електрику в селі Кой-Таш, відключену перед штурмом, і відновити телефонний зв'язок та інтернет.

Нагадаємо, напередодні в селі Кой-Таш у передмісті Бішкека під час спроби силового захоплення колишнього президента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва помер боєць спецназу. Він отримав поранення під час штурму, медикам не вдалося його врятувати.

Атамбаєв очолював Киргизстан з 2011-го по 2017 рік, став першим президентом, який добровільно пішов після першого терміну, а не був повалений у результаті революції. Генпрокуратура країни стверджує, що в неї є підстави для порушення кримінальних справ проти експрезидента. Його вже декілька разів викликали на допит, але він не з'являвся.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram