ГоловнаСвіт

МЗС РФ заявило, що Україна завинила СНД понад 300 млн рублів, - ЗМІ

У Росії вважають, що Україна де-юре залишається повноцінним учасником Співдружності.

МЗС РФ заявило, що Україна завинила СНД понад 300 млн рублів, - ЗМІ
Фото: tsn.ua

Міністерство закордонних справ Російської Федерації заявляє, що заборгованість України перед Співдружністю незалежних держав (СНД) перевищила 300 млн рублів (близько $4,6 млн).

Про це пише російська газета "Известия" з посиланням на заяву міністерства.

При цьому в російському МЗС стверджують, що Україна "де-юре залишається повноцінним учасником СНД", а питання про продовження роботи в Співдружності "повністю залежить від політичної волі нової української влади".

Зазначають, що розмір заборгованості перед єдиним бюджетом СНД і порядок її погашення визначаються рішенням Ради голів урядів Співдружності. Однак поки що такого рішення щодо України прийнято не було.

Російське МЗС стверджує, що жодних офіційних повідомлень про вихід України зі Співдружності до Виконкому СНД не надходило.

"Свій внесок у єдиний бюджет органів СНД Україна перестала виплачувати ще з 2014 року. На сьогодні сума непереказаних коштів, тобто фактична заборгованість Києва, становить понад 300 млн рублів", - заявляють у МЗС Росії.

Нагадаємо, Україна, яка так і не ратифікувала статут СНД від 1993 року, значиться у Співдружності, але не платить членських внесків і співпрацю в рамках СНД звела до мінімуму.

З 2014 року Україна взяла курс на вихід із СНД. У травні 2018 року президент Петро Порошенко підписав указ, яким увів у дію рішення РНБО про остаточне припинення участі України в роботі статутних органів СНД. Він, зокрема, передбачає закриття постійного представництва України в цій організації.

Порошенко також обіцяв, що Київ проведе ревізію всіх міжнародних договорів, укладених у рамках СНД, і вийде з тих, що не відповідають національним інтересам України.

На початку 2019 року Україна вийшла із застарілого договору СНД часів планової економіки, а також із трьох договорів: Угоди про міждержавний обмін економічною інформацією від 26 червня 1992 року, Угоди про обмін інформацією в галузі зовнішньоекономічної діяльності від 24 вересня 1993 року і Угоди про співробітництво в галузі зовнішньоекономічної діяльності від 15 травня 1992 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram