ГоловнаСвіт

Мінфін США повідомив про додаткові санкції проти Росії

Розпорядження набуде чинності 26 серпня.

Мінфін США повідомив про додаткові санкції проти Росії
Фото: EPA/UPG

Міністерство фінансів США повідомило про введення додаткових санкцій проти Російської Федерації в рамках заходів, передбачених законом про контроль і знищення хімічної і біологічної зброї.

Про це повідомляє "Голос Америки".

Зазначають, що для запровадження санкцій Управління контролю за іноземними активами Мінфіну США видало окреме розпорядження, що стосується РФ.

Розпорядження набуде чинності 26 серпня 2019 року.

Напередодні Державний департамент США оголосив про запровадження другого пакету санкцій проти РФ через отруєння на території Великобританії колишнього розвідника Сергія Скрипаля та його дочки Юлії.

Санкції набудуть чинності через 15 днів після повідомлення про них Конгресу, орієнтовно 19 серпня. Вони передбачають, що банки не зможуть брати участь у первинному продажу суверенного боргу, номінованого не в рублях, і надавати російському уряду кредити.

Також США мають намір надалі перешкоджати наданню Росії фінансової або технічної допомоги з боку Міжнародного валютного фонду і Світового банку.

Санкції будуть чинними щонайменше 12 місяців.

Перший пакет санкцій через отруєння Скрипалів набув чинності в серпні 2018 року. Він передбачає заборону постачання продукції подвійного призначення. Другий пакет мали б увести через кілька місяців, якщо Москва не надасть гарантії незастосування хімічної і біологічної зброї. Тоді йшлося про те, що в рамках санкцій компанії "Аерофлот" заборонять літати в США і взаємна торгівля може скоротитися до мінімуму.

Нагадаємо, 2 серпня 2019 року президент США Дональд Трамп підписав указ про другий раунд санкцій проти РФ.

Колишній подвійний агент Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були отруєні в англійському Солсбері в березні 2018 року. За даними Лондона, за отруєнням Скрипалів стоїть Росія, а виконавцями злочину виявилися офіцери ГРУ "Олександр Петров" і "Руслан Боширов" (справжні імена Анатолій Чепіга і Олександр Мишкін). Вони прибули до Великобританії за фальшивими документами, нанесли отруту - нервово-паралітичну речовину "Новачок" - на дверну ручку будинку Скрипаля. Діями групи підозрюваних в отруєнні Скрипаля міг керувати старший офіцер російської військової розвідки Денис Сергєєв.

Скрипалі пройшли тривале лікування, і їхнє життя вдалося врятувати. Але 8 липня 2018 року від "Новачка" померла 44-річна Дон Стерджесс, яка стала випадковою жертвою отруйників.

Москва заперечує звинувачення. Президент РФ Володимир Путін називав Петрова і Боширова "приватними особами, які не причетні до розвідки". Після його заяви обидва побували в ефірі державного телеканалу RT і заявили, що їздили в Солсбері як туристи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram