ГоловнаСвіт

У парламент Японії обралося двоє депутатів з тяжкою інвалідністю

Двоє законодавців майже повністю паралізовані і пересуваються в інвалідних візках.

Фото: EPA/UPG

У засіданні парламенту Японії вперше взяли участь двоє недавно обраних депутатів із тяжкими формами інвалідності - 61-річний Ясухіко Фунаго і 58-річна Ейко Кімура. Як зазначає BBC News, обоє прикуті до інвалідних візків і майже повністю паралізовані.

Обох обрали у верхню палату парламенту за підсумками виборів 21 липня, вони представляють партію "Рейва Сінсенгумі", одне із завдань якої - допомагати тим категоріям громадян, права яких порушують у традиційному суспільстві.

Фунаго хворий на бічний аміотрофічний склероз, він паралізований і може розмовляти тільки через комп'ютер і за допомогою асистента. У Кімури параліч з дитинства, зараз вона володіє тільки правою рукою. Обоє використовують укрупнені версії інвалідних візків на колесах і потребують постійної присутності помічників.

З 28 липня в будівлі парламенту почали облаштування їхні робочих місць та інфраструктуру для доступу в зал пленарних засідань. Їхні місця в залі визначили в задньому ряду поруч із виходом, для цього звідти демонтували зайві крісла. Їх обладнали розетками для зарядки крісел і медичного обладнання.

Повідомляють, що востаннє в парламенті пристосовували місце для депутата з ослабленим зором, щоб він міг читати документи шрифтом Брайля.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram