ГоловнаСвіт

У США стали більше уваги звертати не тільки на форму, а й на підходи нової української влади, - посол

Законопроєкт Зеленського про нову люстрацію насторожив американську еліту.

У США стали більше уваги звертати не тільки на форму, а й на підходи нової української влади, - посол
Фото: Макс Требухов

Після перемоги нового президента Володимира Зеленського на президентських і парламентських виборах у американських політиків з'явилися надії, що нова українська влада може досягти швидких результатів з урахуванням монополії президента над парламентом і урядом.

Про це посол України в США Валерій Чалий сказав в інтерв'ю Укрінформу.

«Втім, зараз більше уваги стали звертати не тільки на форму, а й на підходи нової української влади. Якщо до форми є великий інтерес в США, то до деяких конкретних кроків з'явилося неоднозначне ставлення і певна обережність в оцінках. Тому завдання влади і дипломатії в США - зняти цю настороженість», - сказав Чалий.

За його словами, настороженість у США виникла через внесення законопроєкту про нову люстрацію. «Тут це фактично сприйняли як люстрацію людей, які були на Майдані, воювали в АТО, ветеранів, які прийшли на державні посади в скрутні часи, а не тільки корумпованих політиків і чиновників. Думаю, в Сполучених Штатах на це будуть дивитися далі уважно, тому що тут добре пам'ятають авторитарний режим Януковича і дуже насторожено сприймають безпідставні атаки на тих, хто зупинив агресію Росії і, по суті, зберіг цілісність України у важкі часи. В Америці дуже добре розбираються в цих деталях», - сказав посол.

Дипломат вважає, що цю настороженість можна зняти відповідними діями і посланнями і президента України, і українського парламенту, і уряду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram