ГоловнаСвіт

Визнання в США Голодомору геноцидом стало можливим завдяки роботі з єврейськими організаціями, - посол України

Росія розгорнула масову кампанію проти посольства і посла особисто.

Визнання в США Голодомору геноцидом стало можливим завдяки роботі з єврейськими організаціями, - посол України
Фото: Макс Требухов

Протидія єврейських організацій тривалий час була перешкодою для визнання в США Голодомору геноцидом українського народу, однак українським дипломатам і діаспорі вдалося переконати їх у відсутності загрози.

Про це посол України в США Валерій Чалий сказав в інтерв'ю Укрінформу.

«Ідея полягала в тому, щоб, перш за все, пояснити важливість цього питання нашим партнерам з єврейських організацій США, з інших діаспор. Ви знаєте, що свого часу було насторожене ставлення до визнання Голодомору геноцидом і виведення цієї трагедії на рівень з Голокостом євреїв. Щиро вдячний, що єврейські організації в США підтримали нашу ідею після пояснень масштабів трагедії і в умовах атаки спочатку диктаторського режиму СРСР, а потім і Росії проти народу України», - розповів Чалий.

За його словами, основна складність щодо визнання Голодомору геноцидом була в Конгресі. «І я згадую, коли це питання вийшло на рівень Палати представників, почалася дуже серйозна протидія з боку Росії. Прессекретар російського МЗС тоді ще виступила із заявою, що це неприпустимо, і почався активний тиск з усіх боків», сказав Чалий.

Посол розповів, що почалася масована кампанія протидії. Спочатку це були спроби пікетування посольства, але вони швидко були припинені. Потім були кібератаки, спроби застосування шахрайських схем, а згодом - дзвінки так званих пранкерів.

«Так, після моїх зустрічей з губернаторами штатів, які брали відповідні прокламації, на їх акаунти в Twitter, Facebook відразу заходили боти і починався потік критики. Були також дзвінки пранкерів, які представлялися послом України в США і говорили, що ми з вами ось зустрічалися недавно, скасуйте своє рішення - приблизно в такому ключі. В результаті, я вважаю, що за нами просто не встигли, і ми спільними діями, разом з українською владою, з українськими організаціями в США змогли домогтися поставлених цілей», - вважає дипломат.

«Я вже не кажу про спроби тіньовим способом просунути плани обміну Криму на припинення війни, протидію введення санкцій проти агресії Росії, інформаційні атаки. Зрештою, не досягнувши результату, там вирішили помститися і включили посла України в США в російський список санкцій. Я сприймаю це як своєрідну нагороду наших дипломатичних успіхів в США», додав Чалий.

Посол розповів, що для нейтралізації цієї протидії росіян була вибудувана проєктна схема на два роки. «Для того, щоб відвернути увагу і переорієнтувати протидію опонентів, ми вирішили одночасно працювати у всіх штатах. Це були загальні зусилля дипломатів посольства у Вашингтоні, генеральних консульств у Чикаго, Сан-Франциско і Нью-Йорку, а також американських та українських організацій в США і наших друзів з інших діаспор. Ми домагалися прийняття прокламацій в кожному штаті для визнання Голодомору - геноцидом. Загалом, на сьогодні це було зроблено в 23 штатах. У той же час, що також важливо, кожен штат таким чином давав сигнал своїм конгресменам і сенаторам про підтримку нашої ініціативи», - сказав Чалий.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram