ГоловнаСвіт

Учасникам ТКГ потрібен статус і дипломатичні паспорти, - Безсмертний

Поки що безпека і повноваження членів групи під питанням.

Учасникам ТКГ потрібен статус і дипломатичні паспорти, - Безсмертний
Фото: Сергей Нужненко

Роман Безсмертний готує документи для впорядкування організації роботи української частини Тристоронньої контактної групи (ТКГ) у Мінську.

Про це він повідомив в інтерв'ю LB.ua.

«На цій зустрічі я попросив президента дати мені доручення підготувати відповідні укази і проєкти документів для організації її роботи. Він на це погодився, і я вже почав над цим працювати: переговорив з Леонідом Даниловичем Кучмою як головою ТКГ, з Русланом Демченком - як з радником президента. З учасниками Тристоронньої контактної групи, головами підгруп. Коли з'явиться чернетка документів, тоді треба буде обов'язково зустрітися із секретарем РНБО. Далі - переговори в уряді, оскільки все це вимагає певного фінансового забезпечення. І так далі», - сказав Безсмертний.

За його прогнозами, треба «пройти сім кіл пекла». «Але це те, що потрібно було зробити ще вчора. Тому що підходять до мене люди і кажуть: «Ну от ми вкотре купили квитки за свої гроші. Скільки це буде тривати?» - розповів він.

Безсмертний пояснив, що сьогодні існує механізм компенсації - тобто спочатку витрачаються свої гроші, потім подається звіт - і вже після цього здійснюється повернення.

Ще один аспект: учасникам ТКГ потрібні дипломатичні паспорти. «Я, наприклад, нев'їзний у Білорусь - і те, що білоруси пропустили мене на засідання ТКГ, це тільки Господу Богу і деяким людям відомо, які це забезпечували, скільки було докладено зусиль», - сказав він.

Інший аспект - питання безпеки. «От я віз валізу, де був комп'ютер з інформацією закритого типу, документи на паперових носіях для службового користування, технічне завдання, тактика ведення переговорного процесу. На підставі цих невинних документів, за бажання, можна зробити таку «бомбу», що я потім додому не повернуся», - сказав він.

Крім того, учасникам групи потрібен відповідний статус. «Роман Безсмертний: так, колишній віцепрем'єр, але зараз просто громадянин України, якому потрібно працювати з Міністерством юстиції, Кабінетом Міністрів, РНБО, Міністерством оборони. І щоб не сказали: «Хто ти такий? Іди звідси» - я й узяв на себе підготовку відповідного указу, щоб надати статус групі», - розповів він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram