ГоловнаСвіт

Колишнього міністра оборони Грузії заарештували у справі про заворушення на мітингу у червні

Звинувачення стверджує, що Окруашвілі закликав мітингувальників до насильства і нападу на будівлю парламенту.

Колишнього міністра оборони Грузії заарештували у справі про заворушення на мітингу у червні
Ираклий Окруашвили
Фото: eadaily.com

Міський суд Тбілісі помістив під варту колишнього міністра оборони Грузії, лідера партії «Грузія, яка перемогла» Іраклія Окруашвілі, повідомляє грузинський «Перший канал».

Політику пред'явили звинувачення у справі про заворушення на мітингах у столиці 20-21 червня. Як розповів адвокат Окруашвілі Мамука Чабашвілі, мова йде про ч. 1 і 2 ст. 225 КК Грузії (організація групового насильства, участь у ньому і керівництво ним).

За словами захисника, формулювання обвинувачення полягає у тому, що Окруашвілі був серед тих, хто на мітингу 20 червня закликав учасників до насильства і нападу на будівлю парламенту.

Про затримання екс-міністра Окруашвілі і ще чотирьох осіб, які брали участь у нападі на поліцейських і штурмі парламенту, стало відомо 25 липня.

Окруашвілі був міністром оборони Грузії у 2004-2006 роках. У роки президентства Михайла Саакашвілі він також очолював МВС і Міністерство економічного розвитку.

Нагадаємо, 20 червня у Грузії почалися масові акції протесту. У ніч проти п'ятниці поліція у Тбілісі застосувала сльозогінний газ, водомети і гумові кулі для розгону демонстрації у центрі міста. Учасники мітингу, які вимагали відставки членів уряду, намагалися прорватися на подвір'я будівлі парламенту.

Антиросійський мітинг у Тбілісі став протестом проти дій депутата Держдуми РФ Сергія Гаврилова на відкритті сесії Міжпарламентської асамблеї православ'я. Він відкрив засідання, сидячи у кріслі спікера парламенту Грузії, і звернувся до учасників сесії російською мовою.

Опозиціонери заявили, що уряд Грузії вчинив акт зради, оскільки впустив у країну і надав почесне місце у парламенті людині, яка робила заяви на підтримку незалежності Абхазії і Цхінвальського регіону (Південної Осетії) і брала участь у війні проти грузин в Абхазії у 1993 році.

МВС Грузії розслідує заворушення 20-21 червня як заколот з метою зміни конституційного ладу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram