ГоловнаСвіт

Румунія не пропустила через Дунай російську військову техніку, призначену для Сербії

До Сербії прямував вантаж з 30 танків і 30 БРДМ.

Румунія не пропустила через Дунай російську військову техніку, призначену для Сербії
Фото: pixdaus.com

Румунія не дозволила транзит через Дунай російської військової техніки для Сербії, оскільки це забороняють європейські санкції, введені за агресію РФ проти України. Про це повідомило Міністерство закордонних справ Румунії, повідомляє місцеве видання Mediafax.

У румунському міністерстві пояснили, що для видачі транзитної ліцензії на перевезення військової продукції, яка згідно із законом може видаватися тільки румунському оператору, необхідне дотримання кількох умов, одна з яких - послуги оператора не повинні прямо або побічно відповідати інтересам фізичних або юридичних осіб з Росії відповідно з рішенням 2014/512 / PESC Ради ЄС про обмежувальні заходи у відповідь на дії Росії зі дестабілізації ситуації в Україні.

"Ця умова не була виконана у цій ситуації, тому компетентна румунська влада не могла видати відповідну ліцензію", - заявили у МЗС Румунії.

За даними сербських ЗМІ, йдеться про відправлені 30 танків і 30 БРДМ, які Белград повинен отримати на основі контракту між Сербією і Росією.

Дунай - найдешевший шлях трансферу техніки з Росії до Сербії. Обидві країни є частиною Конвенції 1998 року про судноплавство по Дунаю. Сербія посилається на ст. 27 Конвенції, яка передбачає, що держава може інспектувати вантаж, який перевозиться через її сектор Дунаю, але вона не може перешкодити його проходженню. Це положення поширюється на будь-який тип вантажу, як цивільного, так і військового.

ЗМІ повідомляють також, що раніше, 23 липня, у Сербію були поставлені 6 винищувачів МіГ-29, чотири вертольоти MI-17 і MI-35.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram