ГоловнаСвіт

У Білорусі пом'якшили покарання засудженим за антинаркотичною статтею

Указ Лукашенка скоротив нижню межу покарання до трьох років.

У Білорусі пом'якшили покарання засудженим за антинаркотичною статтею
Фото: Макс Левин

Президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав закон про скорочення нижньої межі покарання за антинаркотичні статті.

Про це повідомляють на сайті президента.

Якщо раніше за ч.2 і 3 ст. 328 Кримінального кодексу Білорусі "Незаконний обіг наркотиків" нижня межа покарання становила 5 і 8 років, то після указу Лукашенка вона скоротилася до 3 і 6 років відповідно.

"Коригування Кримінального кодексу дозволить судам у кожному конкретному випадку більш вибірково підходити до призначення покарань за злочини, пов'язані з обігом наркотиків, з урахуванням усіх обставин їх скоєння", - наголошено в повідомленні.

Також вводиться кримінальна відповідальність за схиляння спортсмена до використання допінгу, а також за використання щодо спортсмена без його відома заборонених речовин або методів.

Нагадаємо, 2016 року суд у Мінську засудив 17 наркодилерів до 218 років позбавлення волі.

Покарання за злочини, пов'язані з наркотиками, в Білорусі посилили 2015 року, коли набув чинності президентський декрет №6 "Про невідкладні заходи для протидії незаконному обігу наркотиків". З цього моменту за ст. 328 до відповідальності почали притягувати з 14 років.

Правозахисники називають покарання за цією статтею неадекватними і надмірно жорсткими. Замість того, щоб боротися з наркодилерами, влада зробила ставку на залякування і жорстке покарання тих, хто вживає наркотики, вважають вони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram