ГоловнаСвіт

Розслідування пожежі на російському атомному підводному човні "Лошарик" вийшло на "український слід"

Одна з версій розслідування - вибух акумулятора російського виробництва, який замінив український імпорт.

Розслідування пожежі на російському атомному підводному човні "Лошарик" вийшло на "український слід"

Однією з причин аварії на російській глибоководній військовій станції АС-31 ("Лошарик"), можливо, є невдале імпортозаміщення: замість українських акумуляторів після введення санкцій на підводний човен було встановлено деталі російського виробництва. Про це пише російське видання "Коммерсант" з посиланням на джерела, близькі до розслідування.

Видання пише, що всі 10 офіцерів, які залишилися на підводному човні для гасіння пожежі, отруїлися продуктами горіння, незважаючи на застосуванням захисних засобів. Упродовж 40 хвилин вони витратили всі доступні засоби боротьби з вогнем - вогнегасники, балони піногенеруючої установки і всі 400 літрів фреону. Імовірно, під час підготовки екіпажу до евакуації стався вибух.

Як розповіло виданню джерело в галузі, апарати типу АС-31 тривалий час комплектувалися срібно-цинковими акумуляторами, виробленими в Україні. Після початку війни їх замінили на російські літій-іонні батареї санкт-петербурзького заводу "Акумуляторна компанія Ригель".

Передані ВМФ РФ батареї нібито пройшли випробування на вибухобезпечність. "Зараз з'ясовують, хто і яким чином випробовував вироби і чому при цьому не були присутні представники замовника - Міноборони РФ", - пише "Коммерсант".

Фахівці вважають, що до потужного вибуху акумуляторів могли призвести не тільки конструктивні або технологічні дефекти, але й екстремальні режими роботи. А щоб виключити версію з терактом, декілька наданих Ригелем акумуляторів уже підірвали на полігоні тротиловими шашками, щоб порівняти уламки з тестів і з підводного човна.

Нагадаємо, 1 липня під час пожежі на секретному підводному апараті в Баренцевому морі загинули 14 офіцерів. Росія повідомила про загибель людей наступного дня, а про те, що на підводному човні була ядерна установка - ще три дні потому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram