ГоловнаСвіт

Євроінтеграція не була пріоритетом для уряду Гройсмана, - віцепрем'єр

"Пульс Угоди" дозволяє відстежувати стан виконання Україною Угоди про асоціацію з ЄС, але він засекречений.

Євроінтеграція не була пріоритетом для уряду Гройсмана, - віцепрем'єр
Фото: Владислав Мусиенко

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман зробив непублічною систему електронного моніторингу, оцінки та планування виконання Україною Угоди про асоціацію з ЄС.

Про це в інтерв'ю LB.ua розповіла віцепрем'єр з європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

"На жаль, європейська інтеграція була пріоритетом для небагатьох в уряді (Володимира Гройсмана, - ред) і точно це не те завдання, яке було пріоритетним для голови уряду", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона пояснила, що загалом більшість речей, які вона пропонувала, уряд підтримував. "Але були і такі, які не вдалося реалізувати - і не зі своєї вини, і за які доводилося виправдовуватися і червоніти перед журналістами", - розповіла віцепрем'єр.

Так, публічно було заявлено про намір розробити систему електронного моніторингу, оцінки та планування виконання Україною Угоди про асоціацію з ЄС. У підсумку з'явилася електронна платформа - "Пульс Угоди" (на якій навчаються наші партнери з Грузії, Молдови, у яких теж є Угоди про асоціацію), і яка дає можливість відстежувати, на якому етапі Україна перебуває у виконанні Угоди: "де ми краще або, навпаки, гірше рухаємося, де є проблема з ухваленням законів Верховною Радою і т.д".

"Я вважала, що цей інструмент повинен бути публічним. На жаль, ідею публічності не підтримав прем'єр-міністр Гройсман - як я розумію, тому що вона давала би можливість аналізувати і бачити, де є проблемні моменти", - розповіла віцепрем'єр.

При цьому прагнення Гройсмана засекретити аналітичну платформу все одно не було ефективним. "Усе одно ми щороку представляли звіти щодо виконання Угоди про асоціацію, в яких подавали цифри, на основі цієї ж системи, демонструючи процентну картинку виконання наших зобов'язань. Тому що якщо ти не вимірюєш, то і не можеш зрозуміти, де ти знаходишся", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Віцепрем'єр додала, що робила декілька спроб упродовж цих років зробити "Пульс Угоди" публічним, проте безуспішно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram