ГоловнаСвіт

Євросоюз закликав Росію визнати відповідальність за МН17 і співпрацювати зі слідством

Пасажирський "Боїнг-777" був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року.

Євросоюз закликав Росію визнати відповідальність за МН17 і співпрацювати зі слідством
Фото: EPA/UPG

Європейський Союз в черговий раз закликав Росію визнати відповідальність за трагедію рейсу Малайзійських авіаліній МН17, збитий над Україною п'ять років тому з окупованої території, що призвело до загибелі 298 осіб.

Відповідна декларація Високого Представника ЄС від імені всіх країн-членів оприлюднена на сайті Європейської Ради, передає Укрінформ.

"Наші серця з тими, хто втратив близьких, і ми поділяємо з ними їхню скорботу. Європейський Союз знову підтверджує свою повну підтримку всім зусиллям щодо встановлення істини, правосуддя і відповідальності в інтересах жертв та їхніх близьких родичів, відповідно до резолюції Ради Безпеки ООН 2166", - йдеться в документі.

У цьому контексті ЄС привітав оголошення Загальною командою з розслідування трагедії (JIT) від 19 червня 2019 року щодо кримінального провадження стосовно чотирьох осіб, яке буде здійснено в Нідерландах.

"ЄС закликає Росію прийняти відповідальність і повною мірою співпрацювати з розслідуванням. ЄС висловлює свою повну впевненість в незалежності і професіоналізмі правових процедур, які будуть здійснюватися", - наголошується в декларації ЄС.

Пасажирський літак "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що летів рейсом МН-17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту були 298 чоловік, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група 28 вересня 2016 року в Нідерландах представила результати кримінального розслідування причин катастрофи. Згідно з висновками JIT, авіалайнер рейсу МН17 був збитий ракетою серії 9M38, яку запущено з самохідної вогневої установки "Бук" з сільськогосподарського поля в районі селища Первомайське. Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів. З розслідування випливає, що "Бук" був доставлений в Україну з Російської Федерації та, після того, як його використовували для атаки на авіалайнер рейсу МН17, він знову повернувся на територію РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram