ГоловнаСвіт

У Парижі пройшов військовий парад до Дня взяття Бастилії

Захід відвідали лідери європейських країн.

Фото: EPA/UPG

На Єлисейських полях у Парижі в неділю пройшов парад, присвячений національному святу - Дню взяття Бастилії, пишуть французькі ЗМІ.

У параді взяли участь понад 4 тис. військових, близько 200 одиниць техніки, 237 коней, 69 літаків і 39 вертольотів.

Фото: EPA/UPG

Для президента Франції Еммануеля Макрона цей парад став вже третім після його обрання в 2017 році. На нього глава держави прибув о 10:00 за паризьким часом на відкритому військовому автомобілі, а потім приєднався до високопоставлених гостей на трибунах на площі Згоди.

Фото: EPA/UPG

На трибунах були присутні канцлер Німеччини Ангела Меркель, прем'єр Нідерландів Марк Рютте. Також запрошення отримали генсек НАТО Єнс Столтенберг і глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

Фото: EPA/UPG

Серед людей, які зібралися подивитися парад, були й "жовті жилети", які протягом тривалого часу проводять акції протесту у Франції. Активісти, які тримали в руках жовті повітряні кульки, освистали Макрона, повідомляє газета Le Monde.

Однією з найбільш пам'ятних подій параду став політ французького спортсмена Френкі Запата на реактивній платформі власного винаходу "флайборд". Платформа, забезпечена п'ятьма турбореактивними двигунами, підняла винахідника на кілька десятків метрів над Єлисейськими полями. Запата під час польоту тримав у руках гвинтівку. Міноборони Франції вивчає можливість використання цієї платформи з військовою метою, повідомляє телеканал BFM TV.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

14 липня у Франції відзначають національне свято, яке пов'язане з Великою французькою революцією, а саме з днем взяття Паризької фортеці Бастилія в 1789 році. Постанову про свято було ухвалено 6 липня 1880 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram