ГоловнаСвіт

Під час перепису населення США не будуть ставити питання про громадянство

За словами Трампа, важливо знати, скільки осіб без громадянства проживає в країні.

Під час перепису населення США не будуть ставити питання про громадянство
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп після багатотижневого судового спору з Демократичною партією і правозахисниками відмовився від включення в перелік питань для наступного перепису населення питання про громадянство.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

"Ми скористаємося іншою опцією", - сказав Трамп, пояснивши, що він за допомогою президентського указу має намір зібрати потрібну йому інформацію, яка вже міститься в базах даних різних міністерств і відомств.

За його словами, дуже важливо мати чітке уявлення про те, скільки в країні проживає осіб з громадянством США і скільки без нього. "Ми не послабимо наших зусиль", - пообіцяв президент.

Раніше Верховний суд США відхилив намір Трампа включити питання про громадянство в список питань для перепису населення у 2020 році, назвавши "штучними" аргументи Білого дому про необхідність знову внести до переліку питання, вилучене звідти ще в 50-х роках минулого століття. Трамп після цього не виключив можливості відстрочки перепису населення.

У США перепис населення проводять що 10 років. Він має принципове значення для розподілу федеральних коштів - $675 млн, а також для визначення меж виборчих округів.

Критики побоюються, що включення в перелік питання про громадянство змусить мільйони іммігрантів повідомити неправдиву інформацію або взагалі проігнорувати це питання. Є також побоювання, що зібрані під час перепису дані про громадянство можуть бути використані для систематичної дискримінації осіб з міграційними корінням.

Нагадаємо, раніше Трамп заявляв, що хоче скасувати можливість отримання громадянства США для дітей іноземців, народжених на території країни. У серпні минулого року президент США також заявив про намір ускладнити отримання громадянства США для легальних іммігрантів і про плани скасувати лотерею Green Card.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram