ГоловнаСвіт

ЄСПЛ виніс перше рішення у справі про домашнє насильство в Росії

З 2017-го РФ побиття близьких родичів з розряду кримінального злочину переведено в адміністративне правопорушення.

ЄСПЛ виніс перше рішення у справі про домашнє насильство в Росії
Фото: twitter.com

Європейський суд з прав людини присудив понад 25 тисяч євро росіянці Валерії Володіній, яка покинула країну через переслідування колишнього співмешканця і бездіяльність поліції. Про це повідомляє "Настоящее время".

Страсбурзький суд постановив, що російська влада порушила статті Європейської конвенції із захисту прав і свобод людини, які забороняють нелюдське і принизливе для гідності поводження і дискримінацію.

Суд призначив 20 тисяч євро компенсації моральної шкоди і майже 6 тисяч за судові витрати.

34-річна Валерія Володіна з Ульяновська понад три роки домагалася кримінальної справи щодо свого колишнього коханого, 31-річного громадянина Азербайджану Рашада Салаєва. Вони почали зустрічатися наприкінці 2014 року, у квітні 2015-го Салаєв уперше відлупцював її - побиття, за заявою дівчини, повторювалося що три-чотири місяці.

Уперше в поліцію вона звернулася після побиття 1 січня 2016 року, однак справу не порушили. Дівчина поїхала в Москву, де Салаєв викрав її і відвіз назад до Ульяновська. Через два дні він побив вагітну Володіну - у неї стався викидень. Кримінальну справу знову не порушили через "відсутність складу злочину".

У березні 2018 року проти чоловіка все-таки порушили справу за статтею про порушення недоторканності приватного життя після того, як він опублікував інтимні фотографії заявниці. Однак у підсумку "розслідування не дало результатів".

1 червня 2017 року Володіна подала позов до ЄСПЛ. Наприкінці 2018 року через побоювання за свою безпеку змінила ім'я і виїхала з Росії.

За даними Росстату, 2016 року від домашнього насильства в Росії постраждали 16 мільйонів жінок, причому в 40% випадків злочини скоювалися всередині сім'ї.

З 2017 року в Росії чинний закон про декриміналізацію побоїв. Побиття близьких родичів з розряду кримінального злочину перевели в адміністративне правопорушення. За даними правозахисників, після ухвалення закону кількість скарг на домашнє насильство збільшилася.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram