ГоловнаСвіт

Україна застосує до ПАРЄ "тактику тисячі порізів" у відповідь на повернення делегації Росії в Асамблею

Українська сторона закінчує розробку переліку кроків у відповідь.

Україна застосує до ПАРЄ "тактику тисячі порізів" у відповідь на повернення делегації Росії в Асамблею
Фото: Сергей Нужненко

Київ завершує розробку кроків у відповідь на повернення делегації Росії в ПАРЄ.

«Гарантую особистим словом посла - це будуть кроки, які Рада Європи відчує і які матимуть вплив на тих, хто стояв за безумовним поверненням Росії. Ми зараз фіналізуємо набір таких кроків», - сказав Кулеба.

Він запропонував розділити українську реакцію на два елементи. Перший - це яскраві і рішучі кроки, які помітні публічно. Наприклад, відкликання запрошення спостерігачам ПАРЄ моніторити вибори в Україні.

«Другий елемент - набір кроків, які я називаю «тактикою тисячі порізів»: коли ми непомітно для громадськості, для зовнішнього світу, але будемо робити маленькі порізи, завдаючи болю тим, хто заподіяв біль нам. Функція урядової дипломатії якраз у цьому і полягає», - зазначив дипломат.

Одним з таких публічних кроків Києва вже стало відкликання на консультації посла України при Раді Європи.

«У дипломатії що довше триває виклик на консультації, то серйозніший сигнал партнерові про те, що проблема дійсно глибока і фундаментальна. Я вже отримав буквально сьогодні (в день нашої розмови 4 липня - авт.) SMS зі Страсбурга від людини, скажімо так, з тієї сторони барикад, яка поцікавилася, коли саме я повертаюся. Тобто вони аналізують глибину українського невдоволення, а отже, наш сигнал, коли Україна реально пішла на жорстку реакцію, викликавши посла на консультації, сприйнято, його сприйняли правильно», - сказав Кулеба.

«Скільки відкликання триватиме - наразі невідомо, консультації тривають. І вони триватимуть рівно стільки, скільки потрібно. Квиток у мене в один кінець, станом на зараз у мене немає зворотного квитка у Страсбург», - додав дипломат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram