ГоловнаСвіт

Двох росіян заарештували у Лівії за втручання у вибори

Один із затриманих - політтехнолог, пов'язаний з "кухарем Путіна" Пригожиним.

Двох росіян заарештували у Лівії за втручання у вибори
Пожар на нетфехранилище в Триполи
Фото: EPA/UPG

У Лівії за звинуваченням у спробі вплинути на майбутні загальні вибори заарештовані двоє росіян, повідомило агентство Bloomberg.

Один із затриманих - політтехнолог Максим Шугалей, за даними ЗМІ, пов'язаний з російським бізнесменом і "кухарем Путіна" Євгеном Пригожиним, пише Русская служба Би-би-си.

Громадяни Росії потрапили під варту ще в травні і є співробітниками Фонду захисту національних цінностей. Представники організації запевняють, що її співробітники займалися виключно спостереженням за ситуацією в країні.

Прокуратура тимчасового уряду Лівії у Тріполі повідомила, що затримані намагалися домогтися зустрічі з Саїфом аль-Ісламом Каддафі - сином колишнього лідера країни Муаммара Каддафі. Третій підозрюваний встиг покинути країну до того, як була здійснена операція лівійських спецслужб.

53-річний петербурзький політтехнолог Максим Шугалей, за даними Би-би-си, працював на президентських виборах у Мадагаскарі в інтересах російського бізнесмена Євгена Пригожина. Другий затриманий - Самер Хасан Суейфан, громадянин Росії арабського походження, який працював перекладачем.

До початку роботи в Африці Шугалей допомагав кандидатам на регіональних виборах в Росії. Серед його клієнтів були кандидати від "Єдиної Росії", КПРФ, ЛДПР і "Справедливої Росії". Він сам кілька разів висувався в депутати, але жодного разу не перемагав на виборах.

"Фонд захисту національних цінностей", в якому працюють двоє росіян, підтвердив їх затримання і заявив, що "співробітники дослідницької групи займалися виключно проведенням соціологічних опитувань, вивчаючи гуманітарну, культурну і політичну обстановку в країні" і "не втручалися жодним чином в електоральні процеси на території Лівії".

У Лівії у 2011 році почалася громадянська війна, було скинуто і вбито Муаммара Каддафі, який правив країною з 1969 року. Країна в результаті виявилася в ситуації двовладдя: на сході у місті Тобрук засідає парламент, а на заході у Тріполі - уряд національної згоди.

ООН пропонувала весною 2019 року провести загальні вибори у Лівії, проте точна дата їх проведення не призначена досі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram