ГоловнаСвіт

На аукціоні Christie's за $6 млн продали бюст Тутанхамона всупереч протестам Єгипту

Вік артефакту оцінюється в 3 тис. років.

Тритисячолітній бюст Тутанхамона 4 липня продали у Лондоні на аукціоні. Неназваний покупець виклав понад 4 млн 746 тис. фунтів з урахуванням аукціонного збору, що становить 5,97 млн доларів. Ця скульптура, за твердженням влади Єгипту, була викрадена, повідомляє ВВС.

 Тутанхамон представлений в образі давньоєгипетського бога Амона
Фото: Christie's Auction House
Тутанхамон представлений в образі давньоєгипетського бога Амона

Раніше Єгипет закликав аукціонний дім Christie's скасувати продаж реліквії з зображенням фараона Тутанхамона. Міністерство закордонних справ країни стверджує, що 28-сантиметровий бюст юного фараона, ймовірно, викрали у 1970-х роках з Карнакського храму - найбільшого храмового комплексу Стародавнього Єгипту, розташованого на території стародавніх Фів у сучасному Карнаці.

Аукціонний дім Christie's раніше заявив, що не має наміру скасовувати торги. Представники аукціонного дому також зазначили, що раніше Єгипет не висловлював стурбованості з приводу долі артефакту, незважаючи на те, що бюст Тутанхамона був доступний широкому загалу для огляду. 

Крім того, у Christie's підкреслили, що аукціонний дім ніколи не виставляє на продаж предмети, походження і законність продажу яких викликає у експертів які-небудь сумніви. Як стверджують, цей артефакт - з приватної колекції предметів мистецтва стародавнього світу. Тутанхамон представлений в образі давньоєгипетського бога небес і сонця Амона, покровителя Фів.

Аукціонний дім опублікував список усіх власників бюста Тутанхамона за останні 50 років.

З 1980-х років Єгипет веде активну боротьбу за повернення пам'яток стародавнього світу в країну. У 1983 році в Єгипті прийняли низку законів, що забороняють вивезення з країни артефактів.

Тутанхамон - фараон Стародавнього Єгипту, що правив приблизно у 1332-1323 роках до н. е. Він помер у віці 19 років. Причина його ранньої смерті невідома.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram