ГоловнаСвіт

У Польщі оголосили розшук свідків "геноциду з боку ОУН-УПА"

Йдеться про жертви Волинської трагедії.

У Польщі оголосили розшук свідків "геноциду з боку ОУН-УПА"
Відзначення 65-ї річниці Волинської трагедії у Варшаві
Фото: rp.pl

Польський Інститут національної пам'яті оголосив про пошуки постраждалих осіб і свідків "геноциду, вчиненого у період 1939-1945 рр. членами ОУН-УПА".

Відповідне оголошення оприлюднило посольство Польщі в Україні.

Згідно з повідомленням Комісія з розслідування злочинів проти польського народу (КРЗпПН), відділення у Любліні, веде розслідування у справі "злочинів геноциду, що вчинялися на території Волинського воєводства у період 1939-1945 рр. членами ОУН-УПА та іншими особами-співучасниками".

Вказується, що мова йде про вбивства кількох десятків тисяч чоловіків, жінок і дітей польської національності, фізичне, психічне знущання над поляками, знищення або викрадення їхнього майна, а також застосування інших репресій і нелюдських вчинків для створення умов життя, які несли загрозу їх фізичного знищення, або змушували покидати свої будинки і тікати з території Волинського воєводства, а також інші форми порушення прав людини.

"Ми звертаємося до потерпілих, членів їх сімей, свідків і усіх тим, хто володіє інформацією на тему злочинів, в тому числі до тих, у кого є фотографії замордованих, списки жертв або інша документація, яка може бути корисною у розслідуванні, із закликом налагодити контакт з вказаною Комісією", - повідомили к посольстві.

Нагадаємо, 22 липня 2016 року польський Сейм (нижня палата парламенту) ухвалив резолюцію, в якій Волинська трагедія визнається геноцидом. Відповідно до рішення, 11 липня відзначатиметься у Польщі як День пам'яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами щодо громадян Другої Речі Посполитої.

У вересні 2016 року Верховна Рада України прийняла у відповідь заяву з проханням не політизувати українсько-польську історію.

Збройні конфлікти між поляками і українцями почалися під час Другої світової війни і тривали до 1947 року. Історики, особливо польські, окремо виділяють 1943 рік і події на Волині, відомі як Волинська різанина (у Польщі) або Волинська трагедія (в Україні). В інші роки вони відбувалися в інших регіонах. Точна кількість загиблих у цих конфліктах не відома досі, але жертви обчислюються десятками тисяч. Переважна кількість загиблих були поляками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram