ГоловнаСвіт

США можуть екстрадувати в Молдову олігарха Плахотнюка

За непідтвердженими даними, він перебуває або в Лондоні, або в США.

США можуть екстрадувати в Молдову олігарха Плахотнюка
Владимир Плахотнюк на брифинге после парламентских выборов в Кишиневе, 24 февраля 2019.
Фото: EPA/UPG

Надзвичайний і повноважний посол США в Молдові Дерек Хоган вважає можливою екстрадицію молдавського олігарха, екс-лідера Демпартії Володимира Плахотнюка, якщо американський уряд отримає відповідний запит від молдавської влади. Про це дипломат заявив в інтерв'ю молдавським ЗМІ, передає Укрінформ.

"Це можливо. Якщо уряд США отримає запит від місцевої влади, то він буде проаналізований і буде винесено рішення. В такому випадку він може бути екстрадований. Ми ні про що з ними не домовлялися, не було ніяких обіцянок, що якщо він піде, ми йому надамо допомогу в переховуванні", - сказав Хоган. 

Водночас дипломат заявив, що про місце знаходження Плахотнюка йому нічого невідомо.

"Я знаю, що у нього є ділові інтереси в усьому світі, можливо, в тому числі і в США, але де він перебуває зараз, не знаю", - підсумував Хоган.

Як повідомлялося, після завершення політичної кризи в Молдові і початку процесу передачі влади від Демократичної партії до нової парламентської коаліції, екс-лідер Демпартії Володимир Плахотнюк таємно покинув країну, пояснивши це турботою за свою сім'ю.

За непідтвердженими даними, він може перебувати або в Лондоні, або в США. Раніше міністр МВС Молдови Андрій Нестасе зажадав позбавити Плахотнюка депутатської недоторканності і притягнути до кримінальної відповідальності за спробу узурпації державної влади.

Вища рада безпеки Молдови доручила правоохоронцям почати розслідування злочинів, допущених під час правління Демпартії, серед яких великомасштабні схеми контрабанди різних товарів в ЄС, Китай та інші країни, діяльність підприємств-монополістів, реекспорт певних категорій товарів під виглядом молдавської продукції, інші порушення.

Раніше повідомлялося, що Росія звинуватила молдавського олігарха Плахотнюка в керівництві наркосиндикатом. Він проходить у кримінальній справі про транснаціональне злочинне співтовариство, яке організувало канал постачань гашишу з Північної Африки транзитом через Євросоюз в країни СНД. Плахотнюку в РФ загрожує довічне позбавлення волі.

Нагадаємо, Плахотнюк виїхав з країни відразу після оголошення про відставку колишнього уряду, проте заявив, що не планує йти з політики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram