ГоловнаСвіт

Трамп і Сі Цзіньпін домовилися відновити торговий діалог

США почекають з новими митами на китайські товари.

Трамп і Сі Цзіньпін домовилися відновити торговий діалог
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп і китайський лідер Сі Цзіньпін домовилися відновити торговий діалог, незважаючи на недавню ескалацію економічних суперечок,  що загрожують стабільності всій світовій системі.

Як повідомляє "Радіо Свобода", Трамп і Сі провели бесіду в кулуарах саміту "Великої двадцятки", що проходить в Осаці, Японія. Вона тривала близько півтори години. За її підсумками стало відомо, що у США наразі немає планів розширювати номенклатуру китайських товарів, що підлягають новим, більш високим митам.

За словами американського президента, зустріч пройшла максимально добре, враховуючи всі супутні обставини. "Ми знову вирулили на правильну дорогу", - заявив він.

Трамп сказав, що готовий укласти "монументальну" торгову угоду з Китаєм.

"Ми не будемо обкладати податком або новими тарифами товари на величезну суму в 350 млрд доларів, які ще можна обкласти. Ми не будемо цього робити. Ми продовжимо роботу над угодою з Китаєм з того місця, на якому зупинилися", - цитує Трампа CNN.

Він додав, що Китай планує незабаром купити у США "велику кількість продуктів харчування і сільськогосподарської продукції".

Нагадаємо, що влітку 2018 року Дональд Трамп ввів 25% мито на китайський імпорт обсягом 50 млрд доларів, а в вересні обклав 10%-ми митами ще 200 млрд доларів імпорту. Додатковий тариф тепер покриває майже половину імпорту китайських товарів у США, і Трамп погрожував обкласти митом і другу половину.

10 травня набуло чинності рішення Трампа підвищити мита з 10% до 25% на імпорт низки китайських товарів на загальну суму близько $200 млрд, і тоді ж американський президент розпорядився почати процес розширення митних зборів на ввезення товарів з Китаю, що ще не втрапили під підвищення зборів. Китай у відповідь оголосив про введення мит на американські товари об'ємом 60 млрд доларів.

За підсумками 2018 року експорт Китаю в США становив 478 млрд доларів, імпорт американської продукції в Китай - 155 млрд доларів.

Однією з передвиборних обіцянок Дональда Трампа було повернути на територію країни промислове виробництво, вивезене в країни, що розвиваються, а також домогтися збалансованої торгівлі з Китаєм.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram