ГоловнаСвіт

У Конгресі США схвалили санкції проти "Північного потоку-2"

Уже в серпні в Сенаті його можуть проголосувати, а президент США - підписати.

У Конгресі США схвалили санкції проти "Північного потоку-2"
Фото: EPA/UPG

Комітет у закордонних справах Палати представників Конгресу США схвалив законопроект, який запровадить цільові санкції проти компаній, котрі беруть участь у будівництві "Північного потоку-2".

Про це повідомляє Укрінформ.

"Володимир Путін нам не друг. Він ворог. Путін продовжує використовувати енергетику і постачання газу як зброю проти Європи. І немає гіршого прикладу цієї тактики, ніж газопровід "Північний потік-2", який дозволить Росії, якщо вона захоче, взяти Європу в заручники", - пояснив конгресмен Майкл Маккоул, представляючи законопроект.

Голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв подякував авторам законопроекту і конгресменам, які підтримали "важливе для міжнародної енергетичної безпеки рішення".

За його словами, рішення комітету значно підвищує шанси прийняття проекту закону про санкції проти РФ у самій Палаті представників.

"З огляду на одностайну підтримку ініціативи, очікуємо, що в липні законопроект схвалить Палата представників. Оскільки за прийняття документа виступають представники як Республіканської, так і Демократичної партій, він має шанс бути проголосованим у Сенаті і підписаним президентом США вже в серпні", - написав Коболєв у фейсбуці.

Він також зазначив, що від санкцій США постраждають політичні газопровідні проекти Кремля, зокрема Nord Stream-2.

Конгрес США оприлюднив законопроект про санкції проти "Північного потоку-2" 1 червня.

Як повідомляли, санкції пропонують вводити проти компаній, які на тих чи інших умовах надають свої судна для прокладання нафтопроводу на глибині від 100 футів нижче за рівень моря. Також обмеження можуть поширюватися на страховиків таких суден.

Згідно із законопроектом, президент США може ввести щодо порушника п'ять і більше видів санкцій.

Документ передбачає, серед іншого, відмову у видачі візи директорам і акціонерам з контрольним пакетом акцій у компаніях із санкційного списку, заборону на здійснення платежів і угод з нерухомістю в юрисдикції США, а також на інвестиції в капітал. Крім того, може вводитися заборона на експорт товарів і технологій на адресу компанії, що потрапила під санкції.

Учасникам будівництва "Північного потоку-2" також загрожує заборона на укладання контрактів з урядом США для постачання товарів і послуг.

Фінансовим інститутам США можуть забороняти видачу кредитів на загальну суму понад $10 млн протягом 12 місяців.

Газопровід "Північний потік-2" повинен пройти по Балтійському морю, з'єднавши постачальників з РФ зі споживачами в Європі. Його планова протяжність складе понад 1,2 тис. км, пропускна здатність - 55 млрд кубометрів газу на рік. Проект реалізує "Газпром" в альянсі з європейськими компаніями: Engie, Uniper, OMV, Shell, Wintershall.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram