ГоловнаСвіт

Молдовський олігарх Плахотнюк покинув посаду лідера Демпартії, пішовши в опозицію

"Хочуть боротися зі мною, але роблять це з партією".

Молдовський олігарх Плахотнюк покинув посаду лідера Демпартії, пішовши в опозицію
Фото: EPA/UPG

Молдовський олігарх Влад Плахотнюк покинув посаду лідера Демократичної партії, пішовши в опозицію.

Про це він повідомив у фейсбуці.

Плахотнюк заявив, що ДПМ мирним шляхом передала владу, відмовившись формувати коаліцію з партією, яка дотримується чужої для Молдови програми.

Але, за його словами, незважаючи на цей "конструктивний підхід", ДПМ зазнає величезного тиску через те, що партію асоціюють з ним особисто. "Вони хочуть боротися зі мною, але роблять це з партією, що погано позначається як на ДПМ, так і на проєвропейських партіях з нинішнього альянсу", - зазначив Плахотнюк.

Він закликав зупинити "політичну розправу" над його колегами по партії, а також чиновниками з держорганів, які не мають ніякого стосунку до партії. "Хто хоче політичної розправи, нехай це роблять зі мною", - написав Плахотнюк.

У зв'язку з цим він вирішив скласти з себе повноваження голови ДПМ і запропонував у найкоротші терміни скликати партійний з'їзд, щоб обрати нове керівництво. Плахотнюк пообіцяв не висувати свою кандидатуру на жодну керівну посаду в партії, але при цьому він зберігає за собою депутатський мандат.

Нагадаємо, упродовж червня в Молдові відбулася зміна влади - ДПМ пішла в опозицію, а коаліцію сформували Партія соціалістів Республіки Молдова і проєвропейський блок ACUM. Новим прем'єр-міністром стала лідерка партії "Дія і солідарність" (PAS), що входить у блок ACUM, Майя Санду, а спікером - голова ПРСМ Зінаїда Гречаний.

Плахотнюк покинув територію країни, пославшись на побоювання за безпеку своєї сім'ї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram