ГоловнаСвіт

Понад 400 пілотів подали позов проти Boeing через помилки в програмі 737 MAX

Пілоти вважають, що компанія приховувала інформацію про недоліки програмного забезпечення, що призвело до двох авіакатастроф.

Понад 400 пілотів подали позов проти Boeing через помилки в програмі 737 MAX
Более 400 пилотов подали иск против Boeing из-за ошибок в программе 737 MAX
Фото: handerella.com

Понад 400 пілотів подали груповий позов проти Boeing, оскільки вважають, що компанія приховувала інформацію про недоліки програмного забезпечення літаків MAX, що призвело до двох авіакатастроф. Про це пише австралійське видання ABC з посиланням на судові документи.

Суть претензії полягає в тому, що пілоти вчилися літати на 737 MAX, а оскільки польоти цієї моделі літака зараз припинені, вони зазнали збитків, а також пережили психологічний дискомфорт через відсутність роботи.

Ініціатор групового позову Пілот X побажав залишитися анонімним через "страх розправи з боку Boeing і дискримінацію його клієнтів".

За його версією, Boeing "брав участь у безпрецедентному приховуванні відомих конструктивних недоліків MAX, що, як і очікувалося, призвело до краху двох літаків MAX і подальшого припинення польотів всіх літаків MAX у всьому світі".

Пілоти, що подали позов, зокрема, обурені рішенням Boeing встановити автоматизоване програмне забезпечення - MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System). На думку Пілота Х, вона додала літаку "небезпечні аеродинамічні недоліки під час управління".

Груповий позов буде розглянуто в суді Чикаго. Слухання призначені на 21 жовтня 2019 року.

Нагадаємо, польоти Boeing 737 MAX заборонили у всьому світі після двох авіакатастроф. У березні 2019 року в катастрофі літака цієї моделі авіакомпанії Ethiopian Airlines загинули 157 осіб, в жовтні 2018 року на літаку індонезійської Lion Air розбилися 189 осіб.

У Boeing катастрофи пояснили проблемами з програмним забезпеченням системи МCAS, яка регулює занадто гострий кут атаки (підйому носа літака) в польоті. У середині травня компанія заявила, що повністю оновила ПО і підписала контракт на 200 нових літаків серії МАХ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram