ГоловнаСвіт

Трамп останньої миті скасував удар по Ірану (оновлено)

Літаки вже були в повітрі, а кораблі на місцях, але надійшла команда "відбій".

Трамп останньої миті скасував удар по Ірану (оновлено)

Президент США Дональд Трамп за посередництва Оману попередив Іран про намір завдати удару.

Про це пише Reuters із посиланням на іранські урядові джерела.

Вони розповіли про це попередження після того, як New York Times написав, що Трамп спочатку схвалив ракетні удари по Ірану, а потім передумав.

Видання повідомило, що Трамп санкціонував завдання ракетних ударів по низці об'єктів, у тому числі по радіолокаційних і ракетних установках. Ударів планували завдати до світанку в п'ятницю, щоб мінімізувати ризик для іранських військових і мирних жителів.

Літаки вже були в повітрі, а кораблі на місцях, але надійшла команда "відбій", і ракети так і не були запущені.

Reuters пише, що в своєму посланні Трам закликав Іран до переговорів.

"Трамп заявив, що він проти будь-якої війни з Іраном і хоче переговорів з Тегераном з приводу різних питань. Він дав трохи часу, щоб отримати нашу відповідь, але безпосередня відповідь Ірану полягала в тому, що рішення з цього питання має ухвалити верховний лідер Хаменеї" , - цитує видання одного чиновника.

Інший додав, що Іран дав зрозуміти, що Хаменеї проти переговорів, "але повідомлення буде передано йому для прийняття рішення".

Іран також передав оманських офіційних осіб, що будь-яка атака проти Ірану матиме регіональні та міжнародні наслідки.

Погрози США пов'язані з тим, що Іран збив американський безпілотник Global Hawk над Ормузькою протокою.

Крім того, побоювання з приводу можливої збройної конфронтації між США та Іраном посилилися після того, як минулого тижня влада США звинуватила Іран у нападі на два нафтові танкери в районі Ормузької протоки. Сам Тегеран ці звинувачення відкидає.

Оновлення. Президент США Дональд Трамп у твіттері підтвердив, що США були готові вдарити по Ірану і атаку скасували останньої миті.

"У понеділок вони збили дрон, який летів над міжнародними водами. Минулої ночі ми були готові помститися ударом по трьох різних місцях, але я спитав: скільки помруть. "150 осіб, сер", - відповів мені генерал. За десять хвилин до удару я зупинив його - надто непропорційно збитому дрону. Я не поспішаю, наші збройні сили відновлені, підготовлені і, безумовно, найкращі у світі. Санкції кусаються, і минулої ночі ми їх посилили", - написав Трамп, не забувши звинуватити свого попередника Барака Обаму в підписанні "жахливої" ядерної угоди з Іраном.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram