ГоловнаСвіт

Боріс Джонсон переміг у другому турі виборів лідера Консервативної партії Британії

Переможець виборів замінить Терезу Мей на посаді прем'єр-міністра.

Боріс Джонсон переміг у другому турі виборів лідера Консервативної партії Британії
Фото: EPA/UPG

Колишній міністр закордонних справ Великобританії Боріс Джонсон впевнено переміг у другому турі виборів лідера Консервативної партії Британії.

Разом з ним прохідний бар'єр подолали ще четверо кандидатів - міністри уряду Терези Мей Джеремі Гант, Майкл Гоув, Рорі Стюарт і Саджид Джавід, передає ВВС.

Під час другого туру, який відбувся 18 червня, депутати-торі Палати громад, які голосують на цьому етапі виборів, відсіяли тільки одного кандидата - колишнього міністра Брекзиту Домініка Раабе. Він не зміг набрати потрібні для виходу до наступного туру 33 голоси.

Джонсон же зібрав 126 голосів, що вже практично гарантує вихід у фінал: до фінального туру голосує тільки парламентська фракція торі, а вона налічує 313 осіб.

Відрив Джонсона від найближчого переслідувача, його наступника на посаді міністра закордонних справ Ганта, становить 80 голосів.

Цього тижня відбудуться наступні тури, в кожному з яких буде вибувати останній з кандидатів. Коли залишаться два кандидати, вибирати будуть всі приблизно 160 тисяч членів Консервативної партії, голосуючи поштою.

Переможець виборів замінить Терезу Мей на посаді прем'єр-міністра.

За даними опитування сайту консерваторів ConservativeHome, у фіналі Джонсон з великою перевагою - набравши близько 70% голосів - переможе будь-якого із суперників.

Джонсон обіцяє 31 жовтня, коли закінчується надане Євросоюзом відтермінування, вивести Британію з ЄС - навіть якщо доведеться піти з союзу без врегульованих відносин.

Опоненти Джонсона вважають, що вихід без угоди може заблокувати Палата громад, як вона це вже робила навесні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram