ГоловнаСвіт

Євросоюз вирішив відкласти переговори про вступ Албанії та Північної Македонії

До розгляду питання вирішили повернутися не пізніше жовтня.

Євросоюз вирішив відкласти переговори про вступ Албанії та Північної Македонії
Фото: EPA/UPG

Рада Європейського Союзу наразі не схвалила початку переговорів про членство в об'єднанні Північної Македонії та Албанії. Таке рішення міністри країн ЄС ухвалили на засіданні в Люксембурзі у вівторок, 18 червня, передає DW.

"У світлі браку часу і важливості питання Рада ЄС повернеться до нього з метою ухвалити чітке і по суті рішення якомога раніше і не пізніше жовтня 2019 року", - йдеться в рішенні щодо обох країн, ухваленому міністрами.

Раніше, враховуючи прогрес у виконанні Північною Македонією і Албанією умов для початку переговорів про членство, Єврокомісія рекомендувала почати ці переговори. Втім Франція, Нідерланди і Данія ймають скептичну позицію щодо відкриття будь-яких нових переговорів про розширення ЄС.

Крім того, уряд Німеччини може дати свою згоду на початок переговорів лише зі згоди Бундестагу, а парламент ФРН це питання не встиг розглянути. Для запуску переговорів про вступ необхідна згода всіх 28 держав-членів ЄС.

Єврокомісар з питань розширення Йоганнес Ган не приховав свого розчарування, зазначивши, що, відмовляючись починати переговори, ЄС ризикує втратити важелі впливу для проведення реформ у цих країнах.

Нагадаємо, для того, щоб отримати згоду Греції на переговори про членство в ЄС, Скоп'є погодилося перейменувати країну з Македонії на Північну Македонію. В Албанії ж, зокрема, провели масштабну реформу системи правосуддя, яка має наблизити країну до ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram