ГоловнаСвіт

На найближчі 30 років припаде піковий приріст населення Землі, потім темпи почнуть зменшуватися, - ООН

Населення Землі зросте до 9,7 млрд осіб у 2050 році

На найближчі 30 років припаде піковий приріст населення Землі, потім темпи почнуть зменшуватися, - ООН
Фото: reactor.inform

До кінця 2050 року населення Землі сягне 9,7 млрд осіб порівняно з 7,7 млрд на цей момент. Незважаючи на це, темпи зростання населення будуть зменшуватися і держави зіткнуться з проблемою старіння населення.

Про це розписано в новій доповіді ООН про народонаселення.

Згідно з оцінками експертів ООН, за кількістю населення Індія обжене Китай приблизно у 2027 році. Очікується, що до того часу в Індії будуть жити 1,491 млрд людей, а в Китаї - 1,479 млрд. Чисельність населення Африки на південь від Сахари подвоїться до 2050 року.

На найближчі 30 років припаде піковий приріст населення, після цього темпи почнуть зменшуватися: якщо така тенденція втілиться, то до 2100 року населення Землі сягне 10,8 млрд людина.

У найближчі 30 років основне зростання населення припаде на дев'ять країн, серед яких вирізняються Індія, Нігерія і Пакистан. У цей список також увійшли Демократична Республіка Конго, Ефіопія, Танзанія, Індонезія, Єгипет і США.

У 2019-му середній світовий показник народжуваності становить 2,5 дитини на жінку, у 1990 році він становив 3,2. Зазначають, що для запобігання спаду населення народжуваність у країні повинна перевищувати 2,1 дитини на жінку (не враховуючи припливу мігрантів).

Заступник генсека ООН з економічних і соціальних питань Лю Чженьмінь зазначив, що факт збільшення чисельності громадян працездатного віку (25-64 роки), дає нові можливості для економічного зростання в країнах, що розвиваються.

Незважаючи на це, максимальні темпи приросту населення спостерігаються в найбідніших країнах світу, це ускладнює завдання боротьби з бідністю, нестачею харчування і нерівністю, а також поліпшення освітньої сфери і охорони здоров'я.

Крім того, до 2050 року кожна шоста людина буде старшою за 65 років, тоді як у 2018 році старшим за 65 років був лише один чоловік з 11. До 2050 року чверть населення Європи і Північної Америки буде старшим за 65 років. Згідно з даними доповіді, це може призвести до серйозного підвищення держвидатків на соцзабезпечення, охорону здоров'я і пенсії.

Загалом прогнози ООН передбачають три сценарії: оптимістичний, песимістичний і середній.

Нагадаємо, згідно з витоком інформації з іншої доповіді ООН про тварин і рослини, за 10 років може зникнути мільйон видів тварин і рослин з урахуванням того, що на Землі зараз близько восьми мільйонів видів флори і фауни.

Такий висновок можна зробити, зважаючи на аналіз змін у природі за останні 15 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram