ГоловнаСвіт

Президент Молдови скасував указ про розпуск парламенту

Він вважає, що указ підписано з грубими порушеннями законодавства.

Президент Молдови скасував указ про розпуск парламенту
Фото: EPA/UPG

Президент Молдови Ігор Додон повідомив, що скасував підписаний у неділю в.о. президента Павлом Філіпом указ про розпуск парламенту. Про це повідомляє російський "Интерфакс".

"Я скасував підписаний Павлом Філіпом указ про розпуск парламенту і призначення дати дострокових виборів. По-перше, ми не визнаємо цей указ, по-друге, його було підписано з грубими порушеннями законодавства. Чинний прем'єр-міністр не має права виконувати обов'язки президента, а перед підписанням указу було обов'язковим проведення консультацій з парламентськими фракціями - їх не відбулося", - підкреслив Додон на брифінгу після засідання Вищої ради безпеки у вівторок.

Нагадаємо, 7 червня в Молдові минув термін формування коаліції, але президент Ігор Додон не розпустив парламент. Наступного дня Партія соціалістів Республіки Молдови і проєвропейський блок ACUM сформували більшість, призначивши нового спікера й уряд на чолі з Майєю Санду.

Третя велика парламентська партія - Демократична партія - звинуватила конкурентів в узурпації влади.

Конституційний суд Молдови оголосив дії парламенту неконституційними, відсторонив Додона і передав його повноваження колишньому прем'єр-міністру Павлу Філіпу.

Філіп відразу розпустив парламент і призначив вибори на 6 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram