ГоловнаСвіт

На пост прем'єра Британії зареєстровано 10 кандидатів

Консервативна партія розраховує обрати нового лідера наприкінці липня.

На пост прем'єра Британії зареєстровано 10 кандидатів
Фото: EPA/UPG

На посаду прем'єр-міністра і лідера Консервативної партії Великобританії офіційно претендують 10 політиків.

Перелік претендентів на лідерство в партії оголосила заступник голови партійного комітету 1922 року Шеріл Гіллан, передає ВВС.

Кандидатами стали: міністр з питань навколишнього середовища Майкл Гоув, міністр охорони здоров'я Метт Генкок, колишній організатор парламентської більшості Марк Гарпер, міністр закордонних справ Джеремі Гант, міністр внутрішніх справ Саджид Джавід, колишній міністр закордонних справ Борис Джонсон, колишня лідер Палати громад Андреа Лідсом, колишній секретар з питань праці та пенсій Естер Маквей, колишній міністр з питань Brexit Домінік Рааб і секретар з міжнародного розвитку Рорі Стюарт.

Спочатку про свої амбіції оголосили 13 кандидатів, проте три з них взяли самовідвід.

Сем Гійма, єдиний претендент, який підтримує другий референдум про Brexit, знявся з перегонів незабаром після закриття подачі заявок, заявивши, що у нього не було достатньо часу для забезпечення своєї підтримки.

Партія розраховує обрати нового лідера наприкінці липня. Гіллан заявила, що перший раунд голосування відбудеться вже в четвер, 13 червня.

Тереза Мей оголосила про відставку 24 травня. Причиною такого рішення вона назвала розбіжності щодо "Брекзиту". За її словами, вона шкодує, що не змогла забезпечити умови для виходу Великобританії з Євросоюзу.

Великобританія проголосувала за вихід з Євросоюзу в 2016 році і повинна була офіційно вийти з його складу в березні 2019 року, проте цей термін двічі переносили. Це пов'язано з тим, що Мей не може домовитися з членами парламенту Великобританії про умови виходу Великобританії з ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram