ГоловнаСвіт

У Казахстані у день виборів затримали майже 500 протестувальників

Учасники акцій закликали бойкотувати вибори президента.

Кількість затриманих у столиці Казахстану Нур-Султані й у казахстанському місті Алмати за участь у мітингах удень позачергових виборів президента країни сягнула близько 500 осіб.

Фото: EPA/UPG

Про це заявив перший заступник міністра внутрішніх справ Казахстану Март Кожаєв, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"На вулицях двох міст були спроби дестабілізувати обстановку (...). У містах Нур-Султан і Алмати з місць (мітингів - ред.) були доставлені у відділки близько 500 осіб", - сказав Кожаєв на брифінгу у ЦВК в неділю.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

"Наприклад, у місті Нур-Султан припинені спроби перекриття жвавої дороги, створення транспортного колапсу на проспекті Республіки в районі Палацу молоді", - зазначив Кожаєв.

Коментуючи дії поліцейських, він підкреслив, що "всі заходи були проведені у суворій відповідності до закону".

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

"У спілкуванні з громадянами правоохоронці поводилися максимально коректно. Під час затримання правопорушників спеціальні засоби не застосовувалися", - заявив заступник міністра.

Фото: EPA/UPG

О 21:00 за місцевим часом у Казахстані завершили свою роботу усі виборчі дільниці, на яких проходило голосування на позачергових президентських виборах, повідомляє ЦВК республіки. Станом на 20:00 за місцевим часом на виборах президента проголосували 77% громадян республіки, які мають право голосу.

Фото: EPA/UPG

Раніше МВС Казахстану повідомляло про затримання близько 100 осіб. Учасники несанкціонованих акцій закликали, зокрема, бойкотувати вибори президента. Серед затриманих є журналісти.

Нагадаємо, 19 березня Нурсултан Назарбаєв, який очолював Казахстан протягом 30 років, заявив про свою відставку. При цьому він залишився на посаді голови Ради безпеки країни, члена Конституційної ради Казахстану і голови правлячої партії "Нур Отан".

Повноваження глави держави перейшли до голови сенату Казахстану– Касим-Жомарта Токаєва.

Кількість протестів у країні після відставки Назарбаєва помітно зросла. Учасники вимагали політичних реформ, закликали бойкотувати вибори. Кілька активістів засудили до штрафів і ув'язнення.

Чергові вибори президента Казахстану мапли відбутися у 2020 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram