ГоловнаСвіт

У Казахстані в день виборів затримують мітингуючих проти обрання наступника Назарбаєва

Серед затриманих є журналісти.

У Казахстані, де сьогодні проходять позачергові вибори президента, правоохоронці затримують учасників мітингів. Люди протестують проти обрання фактичного наступника екс-президента країни Нурсултана Назарбаєва Касім-Жомарта Токаєва, у якого, як очікується, не буде реальних конкурентів, передає Радіо Свобода.

Фото: twitter.com/AzattyqRadiosy

Фото: twitter.com/AzattyqRadiosy

Серед затриманих - репортер казахської служби Радіо Свобода Петро Троценко.

"Протестувальники, що зібралися на площі Астани в найбільшому місті країни Алмати, закликали бойкотувати вибори, в яких, крім Токаєва, беруть участь ще шість схвалених урядом кандидатів", - йдеться в матеріалі.

В Алматі введено посилені заходи безпеки, на Площі Астани і в інших районах міста патрулюють десятки поліцейських.

Більшість виборчих дільниць відкрилася о 7 ранку (4 ранку за київським часом) і закриються о 8 вечора. Також за межами Казахстану працюють 65 іноземних дільниць для голосування.

Раніше Токаєв заявив, що голосування буде "відкритим і прозорим".

Однак, як зазначає видання, жодне голосування, проведене в Казахстані з моменту проголошення незалежності в 1991 році, міжнародні організації не визнавали вільним і чесним.

Нагадаємо, 19 березня Нурсултан Назарбає, який очолював Казахстан протягом 30 років, заявив про свою відставку. При цьому він залишився на посаді голови Ради безпеки країни, члена Конституційної ради Казахстану і голови правлячої партії "Нур Отан".

Повноваження глави держави перейшли до голови сенату Казахстану – Касім-Жомарту Токаєва.

Кількість протестів в країні після відставки Назарбаєва помітно зросла. Учасники вимагали політичних реформ, закликали бойкотувати вибори. Кілька активістів засудили до штрафів і ув'язнення.

Чергові вибори президента Казахстану повинні були відбутися в 2020 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram