ГоловнаСвіт

В.о. президента Молдови розпустив парламент і призначив дострокові вибори

Філіп звинуватив Додона в зраді і спробі організувати державний переворот.

В.о. президента Молдови розпустив парламент і призначив дострокові вибори
Павел Филип
Фото: EPA/UPG

Виконувач обов'язків президента Молдови Павло Філіп підписав указ про розпуск парламенту і призначив дострокові парламентські вибори на 6 вересня. Про це повідомляє NewsMaker.

"Це розумний термін, щоб всі учасники виборів встигли підготуватися, а держоргани організувати дострокові вибори", - сказав Філіп журналістам на брифінгу.

За його словами, президент Додон порушив закон, тому Конституційному суду довелося його усунути з посади.

"Ви свідки, що ми не хотіли дострокових виборів, ДПМ перша запропонувала домовитися. Сьогодні влада в Молдові не у політичних сил, а в народу", - висловився Філіп.

Він також звернувся до Додона, заявивши, що той не може займати посаду президента, і його відставка "природна і необхідна".

"Після того як всі побачили, що він готовий зрадити країну, а Партію соціалістів фінансує Російська Федерація", - заявив Філіп, додавши, що Додон повинен понести відповідальність за зраду і спробу організувати державний переворот.

Нагадаємо, Конституційний суд Молдови, який вважається підконтрольним мільярдерові Володимиру Плахотнюку, 9 червня відсторонив президента Ігоря Додона і передав його повноваження екс-прем'єру Павлу Філіпу з команди Плахотнюка.

Раніше Додон відмовився виконати рішення Конституційного суду і розпустити парламент, оскільки протягом 90 днів після виборів не вдалося сформувати уряд. Після чого Партія соціалістів і проєвропейський блок ACUM об'єдналися, сформувавши новий уряд. Однак КС оголосив дії парламенту неконституційними, а лідер Демпартії Плахотнюк - узурпацією влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram