ГоловнаСвіт

У Казахстані розпочалися дострокові президентські вибори

На пост глави держави претендує сім кандидатів.

У Казахстані розпочалися дострокові президентські вибори
В Казахстане начались досрочные президентские выборы
Фото: EPA/UPG

У Казахстані в неділю, 9 червня, почалося голосування на позачергових виборах глави держави, в яких вперше не бере участь Нурсултан Назарбаєв. Про це пише Інтерфакс.

В остаточний список увійшли сім кандидатів, серед яких - виконувач обов'язків глави держави Касим-Жомарт Токаєв, депутат Данія Єспаєва, представник комуністичної партії Жамбил Ахметбеков, опозиційний політик Аміржан Косанов, представник профспілок Амангельди Таспіхов, письменник Садибек Тугел і представник агросектора Толеутай Рахімбеков.

Графи "проти всіх" у бюлетенях немає.

Якщо в день виборів жоден з кандидатів не набере понад 50 відсотків голосів, то буде призначено другий тур. У ньому можуть брати участь два кандидати, що набрали найбільше голосів.

Президента республіки обирають на п'ять років під час загального прямого голосування. Глава держави має право займати свій пост не більш як два терміни поспіль.

На початку травня всі кандидати на пост президента складали іспит на знання державної мови. Громадський діяч Жуматай Алієв допустив 19 помилок в письмовому творі, тому ЦВК країни не допустило його до участі у виборах.

Нагадаємо, Нурсултан Назарбаєв, який очолював Казахстан протягом 30 років, 19 березня заявив про свою відставку. При цьому він залишився на посаді голови Ради безпеки країни, члена Конституційної ради Казахстану і голови правлячої партії "Нур Отан".

Повноваження глави держави перейшли до голови сенату Казахстану – Касим-Жомарту Токаєву.

Чергові вибори президента Казахстану повинні були відбутися в 2020 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram