ГоловнаСвіт

Бойових водолазів запідозрили в нападі на танкери у водах ОАЕ

США і Саудівська Аравія звинувачують у диверсії Іран.

Бойових водолазів запідозрили в нападі на танкери у водах ОАЕ
Один из танкеров, поврежденных 12 мая
Фото: EPA/UPG

Саудівська Аравія, Об'єднані Арабські Емірати та Норвегія опублікували спільну заяву з приводу травневого нападу на танкери в порту емірату Фуджейра в ОАЕ.

Про результати спільного розслідування країни поінформували Раду Безпеки ООН, повідомляє Associated Press.

12 травня в результаті вибухів і пожеж постраждали чотири танкери - норвезький, еміратський і два саудівські. У результаті пожеж на танкерах ніхто не постраждав, а витоку нафти у води Перської затоки вдалося уникнути.

Як стверджують представники трьох держав, чотири танкери, що зайнялися в порту Фуджейра, підірвали мінами. Вибухові пристрої встановили бойові водолази неназваної іноземної держави.

Такі висновки зробили науковці та військово-морські експерти на підставі характеру та місця пошкоджень танкерів - заряди були розміщені під ватерлінією так, щоб вивести з ладу кораблі, не потопивши їх і не підірвавши їх вантаж.

У представлених висновках ані слова про Іран, але раніше саме цю країну звинуватили в нападі на танкери представники США.

Про відповідальність Ірану говорив, зокрема, радник президента США з нацбезпеки Джон Болтон. Посол Саудівської Аравії в ООН Абдалла аль-Муалем від імені своєї держави теж звинуватив Іран.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram