ГоловнаСвіт

Армія Судану відкрила вогонь по протестувальниках: понад 30 загиблих

Військова рада оголосила про розрив усіх домовленостей з опозицією.

Фото: EPA/UPG

Британія і Німеччина подали запит на проведення засідання Ради Безпеки ООН через ситуацію в Судані, де під час нападу військових на табір демонстрантів загинули понад 30 осіб. Про це повідомляє агентство Reuters.

Повідомляють, що зустріч повинна відбутися у вівторок, 4 червня.

Фото: EPA/UPG

У столиці Судану - Хартумі - військові відкрили вогонь по протестувальниках, які кілька тижнів блокували будівлю командування армії. У результаті загинули понад 30 осіб. За даними Комітету лікарів Судану, кількість загиблих у результаті військових дій становить уже 35 осіб, ще кілька сотень демонстрантів отримали поранення.

Точне число жертв силового розгону протестів назвати складно, оскільки армія блокує лікарні. ЗМІ повідомляють, що військові для розгону акції протесту застосували бойові патрони.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Після того, як армія застосувала силу проти учасників протесту, провідна опозиційна сила Судану - альянс "За свободу і зміни" - закликала жителів країни до безстрокової акції громадянської непокори.

"Закликаємо віднині почати безстрокову, загальну акцію протесту і страйк, які триватимуть, допоки не впаде режим", - йдеться у зверненні альянсу.

Владна Військова рада Судану сьогодні заявила, що скасовує всі домовленості з опозиційним альянсом і призначить вибори протягом наступних 9 місяців.

Такі дії армії Судану різко розкритикували США, Великобританія, Німеччина, а також генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш. Вони виступили з вимогою припинення насильства.

Нагадаємо, у квітні міністр оборони Судану Авад бін Ауф оголосив, що влада в країні переходить до Вищої військової ради і про затримання президента Омара аль-Башира. Пізніше генштаб Судану повідомив про взяття під варту президента. У Судані оголосили дворічний перехідний період і режим НС строком на три місяці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram