ГоловнаСвіт

Нідерланди звернулися в Єврокомісію з проханням скасувати безвіз для Албанії

Це перший випадок в історії Євросоюзу.

Нідерланди звернулися в Єврокомісію з проханням скасувати безвіз для Албанії
Фото: EPA/UPG

Європейська комісія отримала від Нідерландів звернення з проханням переглянути безвізовий режим з Албанією через побоювання у зв'язку з загрозою албанської організованої злочинності. Про це повідомила прес-секретар Єврокомісії Наташа Берто, пише "Європейська правда".

"Так, ми можемо підтвердити, що Європейська комісія отримала повідомлення від Нідерландів щодо Албанії в контексті застосування механізму призупинення дії безвізового режиму", - сказала вона в понеділок на брифінгу для журналістів у Брюсселі.

"Комісія ретельно оцінить зміст повідомлення - відповідно до процедури і ґрунтуючись на відповідних даних і наявній інформації про конкретні обставини. Наступним кроком стане інформування з нашого боку Європарламенту та Ради ЄС. Потім вони дадуть свою оцінку і аналіз... Будь-які кроки ініціювання процедури призупинення безвізу зобов'язані дотримуватися ретельної оцінки та аналізу", - додала Берто.

За правилами, комісія має місяць на вивчення повідомлення від Нідерландів. Тільки після цього може бути прийнято рішення про скасування безвізового режиму. За словами Берто, це перший в історії випадок, коли член ЄС просить припинити безвіз із третьою країною.

У квітні парламент Нідерландів проголосував за рішення доручити уряду звернутися до Брюсселя з вимогою відновити візовий режим для громадян Албанії, скасований 2010 року. Депутати мотивували таке рішення тим, що тільки так можна боротися з албанськими бандами в Нідерландах.

Нагадаємо, на початку травня в столиці Албанії - Тирані - відбулися масові протести і заворушення. Республіка Албанія з населенням 2,9 млн осіб входить у число найбідніших держав Європи. У 2019-му влада сподівається почати переговори про вступ до Європейського Союзу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram