ГоловнаСвіт

Перший візит Зеленського в Брюссель повинен мотивувати його чіткіше окреслити своє бачення зовнішньої політики, - Єлісєєв

Екс-заступник голови АП спрогнозував, що хочуть почути західні лідери від нового президента України.

Перший візит Зеленського в Брюссель повинен мотивувати його чіткіше окреслити своє бачення зовнішньої політики, - Єлісєєв
Константин Елисеев
Фото: пресс-служба президента

Перший закордонний візит до Брюсселя 4-5 червня президента України Володимира Зеленського є обґрунтованим і виваженим кроком, який мотивуватиме нового голову країни чіткіше окреслити своє ключове бачення зовнішньої політики України.

Про це екс-заступник голови АП Констянтин Єлісєєв повідомив в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua.

"Під час візиту, крім зустрічей у рамках ЄС, у нього відбудуться зустрічі з керівництвом НАТО. Це принципово важливо, тому що це два наші стратегічні партнери. Сподіваюся, ці зустрічі мотивуватимуть президента Зеленського чіткіше окреслити своє ключове бачення зовнішньої політики", - сказав Єлісєєв.

Крім того, візит буде своєрідними "оглядинами", і Зеленському необхідно його активно використовувати, щоб встановити довірчі особисті відносини з європейськими лідерами - "тому що особисті стосунки багато означають".

"Я готував тисячі таких візитів і знаю, що хочуть почути західні лідери", - додав він.

Так, представники ЄС під час зустрічі привітають Зеленського з переконливою перемогою і деякі заяви, які він зробив у своїй інавгураційній промові (щодо боротьби з корупцією). Але водночас покажуть, що заяви добре, але їм більше цікаві конкретні кроки.

Лідерів ЄС також цікавлять кроки президента щодо виконання Мінських домовленостей - чи буде Київ рухатися далі; питання використання транзитних потужностей України російського газу в Європу і підписання нової угоди. Крім того, їх будуть цікавити ідеї Зеленського про необхідність пенсійного забезпечення в Луганській і Донецькій областях.

"Можу припустити, що буде висловлена стурбованість щодо ідеї проведення референдуму в контексті врегулювання ситуації на Донбасі. Європейські лідери стурбовані такими ідеями, вони вважають, що це невчасний крок", - розповів Єлісєєв.

Також західні лідери можуть цікавитися про готовність Києва провести саміт Україна-ЄС, який проводиться щорічно і в цьому році заплановано на 8 липня. "Я дуже сподіваюся, що дата буде підтверджена. І рекомендував би в цьому році виступити креативно і провести саміт не в Києві, а в Одесі, Харкові чи навіть Дніпрі. Вважаю, що треба просувати саміт на схід України, щоби прапор ЄС бачили і там", - сказав Єлісєєв.

Що стосується дострокових парламентських виборів, то лідерам ЄС важливо порушити питання проведення демократичних і вільних дострокових парламентських виборів - "і будуть висловлювати надію, що не буде використано адміністративний ресурс, а як зразок будуть наводити президентські вибори цього року і парламентські 2014".

Також їх цікавлять такі питання, як можливість реприватизації "Приватбанку", питання про деолігархізацію України та зв'язки влади з деякими олігархами, а також плани з призначенням деяких токсичних персон на найвищі державні посади. "Це становить інтерес не тільки для європейських, але і для американських партнерів", - додав Єлісєєв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram