ГоловнаСвіт

Боріса Джонсона викликали в суд через заяви про Брекзит

Позивач стверджує, що Джонсон збрехав, коли стверджував, що країна віддає ЄС 350 млн фунтів на тиждень.

Боріса Джонсона викликали в суд через заяви про Брекзит
Борис Джонсон

Головного претендента на посаду лідера Консервативної партії і прем'єр-міністра Великобританії Боріса Джонсона викликали в суд у справі про його заяви перед референдумом про Брекзит.

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Зазначають, що позов проти Джонсона подав 29-річний бізнесмен Маркус Болл, який зібрав 200 тисяч фунтів на судовий процес у вигляді пожертвувань. Позивач стверджує, що Джонсон збрехав, коли стверджував, що країна віддає Євросоюзу 350 млн фунтів на тиждень.

"Ми відправляємо в ЄС 350 млн фунтів на тиждень. Давайте замість цього фінансувати нашу охорону здоров'я", - це було одне з головних гасел кампанії за Брекзит перед референдумом 2016 року. Це гасло було на знаменитому червоному агітаційному автобусі прихильників виходу з ЄС.

Британське статистичне відомство тоді ж, у травні 2016 року, спростувало це твердження, заявивши, що ця цифра неправильна і "підриває віру в офіційну статистику". Згідно з цією статистикою, чисті відрахування Британії в бюджет ЄС у 2016 році були меншими в три з гаком рази.

Розгляд справи розпочався в лондонському магістратському суд Вестмінстера минулого тижня, а сьогодні суддя Маргот Коулмен оголосила про рішення викликати самого політика.

Юристи Джонсона назвали позов "політичним трюком". Вони відкидають звинувачення в тому, що їхній клієнт якимось чином зловживав своїми політичними постами або негідно поводився.

Нагадаємо, влітку минулого року Джонсон пішов у відставку з посади міністра закордонних справ, заявивши, що не згоден з м'якою політикою виходу країни з Євросоюзу, що проводиться урядом. Сам Джонсон є прихильником так званого "жорсткого" виходу Британії з ЄС на умовах Лондона.

У травні Джонсон заявив, що має намір боротися за крісло голови уряду після того, як Тереза Мей покине цей пост.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram