ГоловнаСвіт

Головою Єврокомісії може стати німець Манфред Вебер

Серед кандидатів за неписаним правилом можуть бути лише представники партій, що лідирують на виборах.

Головою Єврокомісії може стати німець Манфред Вебер
Фото: newtent.info

Очільники держав і урядів країн Європейського союзу вирішують, кого запропонувати на посаду голови Європейської комісії, при цьому великі шанси обійняти цю посаду має німець Манфред Вебер. Про це пише "Німецька хвиля".

Європарламент має намір докласти зусиль до того, щоб головою Єврокомісії став один з кандидатів, запропонованих його фракціями. Про це домовилися голови більшості фракцій парламенту ЄС, повідомив його нинішній голова Антоніо Таяні у вівторок у Брюсселі після зустрічі з головами представлених у парламенті політичних сил.

Проти виступає Альянс лібералів і демократів за Європу, заявив його глава Гі Верхофстадт.

Сьогодні очільники держав і урядів країн Євросоюзу (Європейська Рада) обговорять можливі кандидатури на пост глави Єврокомісії. Згідно із законодавством ЄС, Європейська Рада пропонує одного кандидата на цю посаду, враховуючи при цьому результати виборів до Європарламенту. Запропоновану кандидатуру, своєю чергою, має схвалити новий склад парламенту ЄС.  

Канцлер Німеччини Ангела Меркель на першому обговоренні кандидатури голови Єврокомісії очільниками держав і урядів країн ЄС запропонує лідера християнських демократів у Європарламенті Манфреда Вебера.

"У нас є ще багато часу, щоб обговорити цю тему, зокрема на черговому засіданні Європейської ради 21-22 червня, і оскільки сьогодні перший обмін думками, я запропоную від сім'ї Європейської народної партії, звичайно, Манфреда Вебера", - сказала Меркель у вівторок увечері після прибуття на неформальну робочу вечерю в Брюсселі. Вона заявила, що під час призначення глави Єврокомісії підтримує принцип "провідного кандидата", відповідно до якого цей пост отримує лідер найбільшої фракції Європарламенту, але "не всі колеги такої ж думки".

Нагадаємо, у ході виборів до Європарламенту, які відбулися 23-26 травня, найбільші політичні сили висували своїх кандидатів на пост глави Єврокомісії. Цей принцип, уперше реалізований на виборах 2014 року, розрахований на те, щоб громадяни країн ЄС могли опосередковано впливати на те, хто обійме цю високу посаду.

Європарламент визнав, що тоді цей принцип був реалізований успішно: ЄК очолив Жан-Клод Юнкер від Європейської народної партії (ЄНП), що отримала більшість місць у парламенті.

Натепер основними кандидатами є німецький політик Манфред Вебер від ЄНП, соціал-демократ Франс Тіммерманс, який зараз є заступником голови Єврокомісії, і чинний єврокомісар з питань конкуренції Маргрет Вестагер від Альянсу лібералів і демократів за Європу.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram