ГоловнаСвіт

Сербія привела війська в бойову готовність через сутички в Косові

Косовська поліція повідомила, що просто боролася зі злочинністю.

Сербія привела війська в бойову готовність через сутички в Косові
Фото: EPA/UPG

У вівторок, 28 травня, сербські збройні сили приведені в повну бойову готовність. Це сталося після повідомлень сербських ЗМІ про те, що поліція Косово "втрутилася" на північну територію цієї невизнаної Сербією республіки, де більшість жителів - серби.

Про це повідомляє Dw.com.

Представник сербського уряду Марко Дьюрич звинуватив косовську поліцію в спробі вигнати етнічних сербів з Косова і поставити під загрозу мир у регіоні.

Косовська поліція, своєю чергою, повідомила, що провела в місті Косовська-Мітровіца на півночі республіки операцію проти організованої злочинності, під час якої зіткнулася з озброєним опором.

У результаті цього постраждало не менш ніж двоє косовських поліцейських, затримано кілька підозрюваних в участі в злочинних бандах, контрабанді товарів, зловживанні службовими повноваженнями і корупції.

Прем'єр-міністр Косова Рамуш Харадінай у Twitter закликав громадян зберігати спокій і підкреслив, що операція на півночі республіки була спрямована на боротьбу зі злочинністю та з метою перевірки поліцейських і митних органів.

Він закликав сербський уряд не придушувати зусилля Косова з боротьби зі злочинністю.

Представник міжнародної місії KFOR у Косово, яка проводиться під командуванням НАТО, заявив, що місія стежить за ситуацією і постійно контактує з владою Косова і Сербії.

У цьому регіоні сили НАТО в бойову готовність не приводили.

Відзначають, що президент Сербії Александр Вучич наказує привести армію в бойову готовність кожного разу, коли загострюється конфлікт з Косовом.

Нагадаємо, Косово проголосило незалежність від Сербії в 2008 році. Його незалежність визнали понад 110 держав, у тому числі США і більшість держав ЄС. Однак Сербія досі вважає Косово своєю провінцією.

Нагадаємо, в липні 2018 року екс-президент Петро Порошенко їздив з візитом до Сербії. Там він заявив, що Україна не визнає Косово і сподівається, що проблема цього регіону буде вирішена, виходячи з інтересів Сербії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram