ГоловнаСвіт

Парламент Австрії висловив недовіру канцлеру Курцу і його уряду

Тепер президент Ван дер Беллен повинен призначити нового канцлера і привести до присяги його уряд.

Парламент Австрії висловив недовіру канцлеру Курцу і його уряду
Себастьян Курц
Фото: EPA/UPG

Парламент Австрії висловив недовіру чинному федеральному канцлеру Себастьяну Курцу і його уряду.

Голосування відбулося на екстреному засіданні Національної ради у Відні в понеділок, передає Deutsche Welle.

За відставку канцлера і його кабінету проголосували представники Соціал-демократичної партії Австрії (СПА), яка ініціювала голосування, а також Австрійської партії свободи (АПС) і опозиційної партії "Зараз".

Це стало першим випадком у повоєнній історії Австрії, коли Національна рада висловила вотум недовіри канцлеру, зазначається на сайті австрійського парламенту. Тепер президент Австрії Александер Ван дер Беллен повинен буде призначити нового канцлера і привести до присяги його уряд.

Раніше АПС входила в правлячу коаліцію з очолюваною Курцом австрійською народною партією, що має 62 мандати. Курц розірвав коаліційну угоду з правопопулістською АПС після публікації 17 травня німецькими виданнями Spiegel і Süddeutsche Zeitzung відеозапису із зустрічі колишнього віце-прем'єра Австрії та екс-глави АПС Гайнца-Крістіана Штрахе з якоюсь ймовірною багатою росіянкою, яка пропонує гроші і підтримку на виборах в обмін на відповідні послуги. Відео було знято на Ібіці в липні 2017 року - незадовго до останніх парламентських виборів в Австрії у жовтні.

Всі міністри від АПС пішли у відставку. Президент Австрії Ван дер Беллен після переговорів з Курцом виступив за проведення дострокових виборів у вересні.

За даними екзитполів, на виборах до Європарламенту АНП посіла перше місце і набрала 34,5 відсотка голосів. На другому місці - Соціал-демократична партія Австрії, АПС - лише на третьому місці з 17,5 відсотка голосів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram