ГоловнаСвіт

Оприлюднено дані екзит-полів виборів до Європарламенту в Німеччині та Австрії

В Австрії лідирує партія канцлера Курца, у Німеччині - блок ХДС/ХСС.    

Оприлюднено дані екзит-полів виборів до Європарламенту в Німеччині та Австрії
Фото: EPA/UPG

У Німеччині та Австрії закрилися виборчі дільниці на виборах до Європарламенту й були оприлюднені перші дані екзит-полів, передає DW.

У Німеччині найбільше голосів набирає блок Християнсько-демократичного союзу (ХДС) і Християнсько-соціального союзу (ХСС). За даними соціологічної служби Infratest Dimap, керівний блок отримує 28% голосів. Друге місце, згідно з прогнозами соціологів, отримає, обігнавши соціал-демократів і демонструючи найкращий для себе результат, "Союз-90"/"зелені". За інформацією соціологів, Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) з 15,5% голосів може посісти третє місце.

Це найгірший результат для учасників "великої коаліції", до якої входять блок ХДС/ХСС і СДПН. Лідер соціал-демократів Андреа Налес (Andrea Nahles) назвала оприлюднені цифри такими, що "неймовірно розчаровують". На виборах до головного законодавчого органу Євросоюзу 2014 року консервативний блок отримав 35,3%, а СДПН - 27,2%.

Правопопулістська "Альтернатива для Німеччини" отримує, за даними екзит-полів, 10,5%, а Вільна демократична партія (ВДП) і Ліва партія - по 5,5% голосів.

Явка на середину дня в Німеччині становила 29,4%, що майже на 4% більше, ніж на попередніх виборах до парламенту ЄС.

В Австрії на виборах до Європарламенту лідирує партія канцлера Себастьяна Курца. Австрійська народна партія (АНП) отримує 34,5% голосів, повідомляють австрійські телеканали з посиланням на дані соціологічних служб SORA і ARGE Wahlen.

Друге місце екзит-поли віддають Соціал-демократичної партії Австрії, яка набирає 23,5% голосів. За інформацією телеканалів, правопопулістська Австрійська партія свободи (АПС) із 17,5% голосів може посісти третє місце.

Нагадаємо, вибори до Європейського парламенту в країнах Євросоюзу почалися 23 травня. Цього дня голосування відбулося у Великій Британії та Нідерландах.

24 травня голосування провели для жителів Ірландії та Чехії, а 25 травня - Латвії, Мальти та Словаччини. В інших країнах Євросоюзу вибори відбуваються в неділю, 26 травня.

Загалом у європейських виборах 2019 року візьмуть громадяни 28 країн, зокрема Великобританія, яка ще не погодили процес свого виходу з ЄС. У країнах Євросоюзу налічується 426 млн виборців, що мають право голосу.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram